Роджър Федерер се класира за своя 149-и финал в турнирите на АТП, след като стигна до мача за титлата в Хале. Световният №1 победи американеца Денис Кудла със 7:6 (1), 7:5 за 1.29 часа. Федерер ще играе за десета титла в германския град, като финалът е общо 12-и за него.

В Хале швейцарецът има две загуби на финал, като през 2010 г. отстъпи на Лейтън Хюит, а две години по-късно на Томи Хаас.

Победата на Федерер беше втора в два мача срещу 109-ия в света. Той ще опита да спечели четвърта титла за годината след тези в Australian Open, Ротердам и Щутгарт. През 2018 г. Маестрото има само едно поражение на финал и то дойде в Индиън Уелс срещу Хуан Мартин Дел Потро.

Срещу американеца Кудла световният №1 имаше някои тежки моменти, но успя да се справи с напористия квалификант. Кудла игра много вдъхновено, но в ключовите моменти опитът на Федерер му помогна. Маестрото завърши с 12 аса и 67% вкаран първи сервис. Той загуби само осем точки на първото си подаване (42 от 50).

Първият сет започна с два поредни гейма за Федерер, но Кудла бързо отговори и изравни – 2:2. След това резултатът се движеше гейм за гейм преди да се стигне до тайбрек. В него Федерер поведе с 6:0 и даде само точка на своя съперник.

Във втората част ситуацията не се промени коренно, с тази разлика, че геймовете станаха много по-дълги. Особено Федерер взимаше малко по-трудно няки от подаванията си, но успя да се справи. В четвъртия и осмия гейм световният №1 спаси общо пет точки за пробив, за да спре Кудла.

Решаващ се оказа 11-ият гейм, в който Маестрото реализира пробив. След това успя да вземе своето подаване, а с това и мача.

В мача за титлата Федерер ще се изправи срещу победителя от втория полуфинал между Роберто Баутиста Агут и Борна Чорич.

Швейцарецът ще се бори общо за 99-а титла в своята кариера, както и за това да остане №1 в световната ранглиста. Федерер се намира в серия от 20 поредни победи на тревни кортове.

dnevnik.bg