Белгия продължи с наказателната акция в група G след втора разгромна победа от началото на световното първенство. "Червените дяволи" се справиха с Тунис след 5:2, в мач в който можеха да спечелят с още по-изразителен резултат. Успехът на белгийците стана втората най-убедителна победа на турнира след откриващия двубой между Русия и Саудитска Арабия (5:0). Мачът обаче беше най-резултатният на финалите дотук.

По две попадения отбелязаха Ромелу Лукаку и Еден Азар, а един добави резервата Миши Бачуай. За Тунис точни беше Брон и Хазри. С двете си попадения в срещата Лукаку вече има четири гола от началото на турнира и се изравни с Кристиано Роналдо начело в голмайсторската листа.

След два мача Белгия има шест точки и е почти сигурен осминафиналист. "Червените дяволи" ще си гарантират участие сред 16-те най-добри при победа на Англия над Панама в неделя.

В последния си мач в груповата фаза Белгия ще се изправи срещу Англия на 28 юни в директен спор за първото място. Тунис пък ще играе с Панама с надеждата да вземе победа на световните финали.

Белгия започна със същите 11 футболисти, които преди няколко дни победиха Панама с 3:0. Селекционерът Роберто Мартинес реши да не прави промени, а футболистите му започнаха много силно двубоя.

Още в първите минути стана ясно, че Белгия ще диктува играта, докато Тунис се дръпна в защита и разчиташе единствено да руши действията на съперника си. Планът на африканците рухна още в петата минута, когато Еден Азар беше съборен в наказателното поле и съдията Маруфо от САЩ посочи бялата точка.

Звездата на Белгия беше изпуснат от играчите в червено и централният защитник Бен Юсеф го препъна на границата на наказателното поле.

Потърпевшият застана зад топката и в хладнокръвно изпълнение в долния ляв ъгъл вкара в мрежата на Бен Мустафа – 1:0.

Дузпата на Езер беше 13-а от началото на световното първенство в 27-ия мач от турнира. По този показател надпреварата в Русия изравни предишното световно първенство в Бразилия, в което за 64 мача бяха отсъдени общо наказателни удара.

Веднага след ранния гол тунизийците опитаха да изнесат играта в предни позиции, но това отвори много пространства в защитата на африканците. За Кевин Де Бройне и Аксел Витсел не беше проблем да печелят топката в средата на терена, а освен това Белгия много уверено изнасяше топката.

Всичко това позволи на Белгия много лесно да удвои преднината си и в 16-ата минута това стана факт. След бърза контраатака Дрийс Мертенс събра около себе си двама в червено и изведе Ромелу Лукаку на добра позиция. Нападателят влезе в наказателното поле и с плътен удар с левия крак прати топката за втори път в мрежата.

Тунис обаче не се отказа толкова лесно и две минути след попадението на Лукаку успя да се върне в мача. Хазри центрира от фаул, а Дилан Брон беше изпуснат от защитата на Белгия и с глава прати топката зад Тибо Куртоа – 2:1.

Това се оказа последният положителен момент за Тунис преди почивката, след като нови проблеми се струпаха на главата на селекционера Набил Маалул. В рамките на 15 минути той трябваше да прави две принудителни промени заради контузиите на голмайстора Брон и на централния защитник Бен Юсеф.

Още няколко пъти беше оказвана медицинска помощ и на други играчи в червено.

Секунди преди почивката обаче Белгия се възползва и вкара трети гол, койот успокои "червените дяволи". След нова контраатака, Тома Мюние показа прекрасен поглед върху играта и изведе Лукаку, а той с хладнокръвно отиграване преодоля за втори път тунизийския вратар.

За тарана това беше седми гол на голям турнир (световно и европейско), като по този показател стана най-резултатният белгиец в историята. Лукаку стана и първият играч след Диего Марадона през 1986 г., който вкарва два или повече гола в първите два мача от световно първенство.

След подновяването на играта Тунис погледна по-смело в предни позиции и се опита да бъде много по-агресивен. Футболистите в червено се постараха да печелят топката още в половината на Белгия и в рамките на пет минути успяха да стигнат до три положения. При всяко едно от тях обаче белгийската защита успя да се справи, а веднъж и капитанът Хазри се разина с топката.

Белгийският отбор показа голямата си класа и още с първата ситуация наказа грешката на съперника си. В 51-ата минута Азар вкара втория си гол в мача.

Де Бройне намери с подаване от центъра на терена своя съотборник, той овладя технично на гърди, излъга вратаря Бен Мустафа и се разписа в опразнената мрежа.

След четвъртия гол Белгия свали драстично оборотите и започна да доиграва двубоя. Роберто Мартинес направи и промени, за да пази основните си фигури. Той извади голмайсторите Лукаку и Азар, на вместо тях влязоха Маруан Фелайни и Миши Бачуай.


Именно пред последния се откриха четири отлични шанса да направи победата на Белгия още по-изразителна. Бачуай веднъж стреля слабо на празна врата, после уцели греда, а веднъж и вратарят Бен Мустафа се намеси.

Все пак в последната минута на редовното време Бачуай най-накрая се разписа и се реваншира частично за пропуските си. Той засече прекрасно центриране на друг от резервните играчи Юри Тилеманс.

Крайният резултат оформи капитанът на Тунис с гол в последната минута на добавеното време.

dnevnik.bg