Мъжкият национален отбор по волейбол записа тежка загуба в предпоследния си мач от Лигата на нациите. С доста промени в хода на двубоя българите отстъпиха с 1:3 (22:25, 15:25, 25:23, 14:25) срещу Иран след малко над два часа игра в Техеран.

Загубата е девета за националите в Лигата на нациите. С пет победи българите са 12-и в подреждането, като възпитаниците на Пламен Константинов вече си осигуриха място в турнира и през следващата година.

В неделя от 14.00 часа националите ще се изправят срещу Южна Корея. Азиатците са отборът, който изпадна, като имат едва една победа от 14 мача.

Константинов реши да даде шанс на играчите, които получиха малко минути при драматичната загуба срещу Германия. Титуляри започнаха Николай Учиков, Розалин Пенчев, Димитър Маринков и Красимир Георгиев, които се появиха на мястото на Боян Йорданов, Николай Пенчев, Валентин Братоев и Алекс Георгиев.

Дълго забавяне около видеооспорване изнерви Константинов. Това доведе до объркване в състава на българите, които се нуждаеха от повече време, за да напипат верния ритъм. Иранците се възползваха и поведоха с 8:2 до първото техническо прекъсване.

Азиатците често атакуваха през центъра, като националите не можеха да намерят решение на проблема. Второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:12 за иранците, но техни грешки намалиха изоставането на българите на две точки. До края на гейма съперникът контролираше играта и го спечели с 25:22.

Втората част започна с три поредни точки за иранците. Българите отговориха с две атаки през центъра на Светослав Гоцев. Иранците водеха с 8:6, като постепенно увеличиха преднината си до 18:11 заради грешки на българите. В състава на националите личеше неорганизираност и липса на концентрация. Българите сякаш се примириха с изоставането си и отстъпиха гейма с 15:25.

Грешките на националите продължиха и в началото на третата част иранците поведоха с 6:1. Българите съумяха бързо да се върнат в гейма и изравниха за 12:12 след силен сервис на резервния разпределител Добромир Димитров.

Българите бяха на прага на загубата, когато губеха с 20:22 в края на гейма. Силни изяви в атака на Розалин Пенчев обаче вдъхновиха националите да търсят обрат в срещата след 25:23. До такъв обаче не се стигна, защото иранците отново вдигнаха темпото и няма проблеми да затворят мача след 25:14.

dnevnik.bg