Мексико спечели втори пореден мач на световното първенство и направи голяма крачка към участие на осминафиналите. "Ацтеките" победиха Южна Корея с 2:1 след попадения на Карлос Вела и Хавиер Ернандес. За Южна Корея се разписа голямата звезда Хюн Мин Сон, който обаче беше точен едва в добавеното време.

Мексиканците направиха силен мач и можеха да спечелят дори по-убедително, ако не бяха многото им пропуски.

Успехът позволи на Мексико да оглави класирането в група F с шест точки. "Ацтеките" се нуждаят само от точка, за да си гарантират участие във фазата на директните елиминации, но могат да си го осигурият и при победа на Швеция над Германия по-късно вечерта.

Мексиканците имат шест поредни участия на осминафинал, като не пропускат да минат групите от 1994 г. насам.

С две победи дотук Мексико има пълен актив от шест точки и голова разлика 3:1. Южна Корея пък отпада, след като записа второ поредно поражение.

Селекционерът на Мексико Хуан Карлос Осорио заложи на типичните за него ротации. Той пусна Карлос Салсидо като централен защитник, а Алварес Веласкес зае мястото му на десния фланг на отбраната. Мексиканците заиграха в постройка 4-2-3-1, като Карлос Вела беше преместен от крилото зад гърба на нападателя Хавиер Ернандес.

Южна Корея заложи на играта си и от първия мач, като се опитваше да контролира двубоя. Азиатците разчитаха на много здрава работа в собствената си половина и в удобния момент търсеха с дълги подавания Хюн Мин-Сон. Нападателят няколко пъти се откъсна от защитата, но с много дисциплинирана игра мексиканците успяваха бързо да възстановят позициите си.

В 15-ата минута след флангова атака и центриране отляво топката не беше засечена от никой от корейците. В последния момент преди върху нея да връхлети десния бек Лий, Ирвинг Лосано се върна и самоотвержено изби.

Настискът на южнокорейците продължи и с един опасен удар на капитана Ки, който беше избир от вратаря Гийермо Очоа.

Най-добрият шанс за азиатците беше се откри пред Сон. В 23-ата минута той беше изведен зад защитата, влезе в наказателното поле и стреля с левия крак, но защитник блокира удара. Корейският нападател опита и добавка, но пак не сполучи.

До този момент азиатският отбор доминираше на терена и имаше надмощие, но изведнъж предаде инициативата на съперника си.

Пропуските на Южна Корея в крайна сметка им струваха скъпо, след като в 24-ата минута Андрес Гуадрадо влезе отляво и опита да центрира, но топката срещна високо вдигнатата ръка на централния защитник Жанг. Той легна на шпагат, но ръката му беше в неестествено положение, което беше достатъчно на рефера Милорад Мажич да посочи бялата точка.

Карлос Вела застана зад топката и с плътен удар успя да преодолее вратаря на Южна Корея – 1:0.

Отсъдената дузпа беше 14-а от началото на турнира, с което Русия 2018 изпревари световното преди четири години в Бразилия, на което бяха отсъдени общо 13 наказателни удара за 64 двубоя.

Попадението на Вела провали всякакви планове на Южна Корея и играта на азиатците рухна. До края на първата част се игра главно пред вратата на корейците, а Мексиок имаше осезаемо предимство.

Най-добрият шанс пропусна Лосано, който от около 10 метра стреля над вратата.

Корея се отчете с един пробив на Сон по крайната линия, но нападателят беше спрян от Очоа, който изби в корнер.

Втората част започна в много по-високо темпо, като Южна Корея направи всичко възможно да изнесе играта в близост до вратата на съперника. Азиатците обаче се оголиха и на няколко пъти Лосано, Ернандес и Вела успяваха да организират контраатаки.

Играта на Южна Корея продължи да бъде организирана изцяло върху Сон, който не получаваше достатъчно подкрепа в предни позиции и логично често губеше топката.

В 58-ата минута минута вратарят на Южна Корея Хюн-Ву Чо трябваше да се намесва след удар отдалеч на Гуадрадо, но се справи и изби в корнер.

Две минути по-късно и Лосано имаше отличен шанс да се разпише след контраатака, но в последния момент капитанът на Южна Корея Ки се хвърли в краката му и успя да блокира изстрела.

В крайна сметка натискът на Мексико даде резултат и в 66-ата минута "ацтеките" вкараха втори гол. Негов автор стана Хавиер Ернандес, който влезе в наказателното поле, излъга един защитник и с удар по диагонала преодоля Хюн-Ву Чо – 2:0.

Попадението беше под №50 за 30-годишният нападател, който се разписа в своя 104-и мач за отбора. Ернандес стана първият мексиканец с 50 гола в историята на националния отбор. Освен това Ернандес стана едва третият, който вкарва на три световни първенства за "ацтеките" заедно с Куаутемок Бланко и Рафаел Маркес.

Именно капитанът на Мексико Маркес се появи на терена за последните минути. Мексиканците затвориха двубоя, търсейки сигурно, докато корейците започнаха да действат много по-агресивно и фауловете зачестиха.

Точно след влизането на капитана обаче имаше опасности за азиатците. След грешка на Маркес за малко не се стигна до гол във вратата на Гийермо Очоа.

Все пак в добавеното време на мача южнокорейците реализира почетен гол, дело на Сон. Той се разписа след красиво изпълнение в далечния ъгъл, с което не остави никакви шансове на Очоа.

dnevnik.bg