Световният шампион Германия запазва шансове за класиране на осминафинал на Мондиала, след като изстрада драматична победа над Швеция. Бундестима навакса гол пасив и стигна до успеха с 2:1 с човек по-малко с гол на Тони Кроос в добавеното време.

Във втори пореден двубой Германия не беше на висота, допусна много грешки и не показа почти нищо от това, с което стана шампион преди четири години. Швеция откри преди почивката с красив гол на Ола Тойвонен, а освен това не получи дузпа. През втората част Марко Ройс изравни в 47-ата минута.

Всичко изглежда към равен резултат накрая, но с гол от пряк свободен удар в 93-ата минута Германия стигна до трите точки.

Победата на Германия заформя троен възел в група F, след като Мексико води с шест точки, а Германия излезе втори с три, колкото има и Швеция. Двата тима са с еднаква голова разлика 2:2.

На 27 юни в Екатеринбург Мексико се изправя срещу Швеция, а в Казан Германия играе с вече отпадалия тим на Южна Корея.

Над Бундестима надвисна прокобата на световните шампиони, след като в три от предишните четири мондиала носителят на трофея не успя да прескочи груповата фаза - Франция през 2002 г., Италия през 2010 г. и Испания през 2014 г.

След загубата от Мексико в първия мач селекционерът на германците Йоахим Льов направи четири промени в състава. Той извади неубедителните Сами Кедира, Месут Йозил, Марвин Платенхард и Матс Хумелс, който беше с лека контузия. Вместо тях започнаха Рюдигер в центъра на защитата, Йонас Хектор на левия фланг, Себастиан Руди в средата на терена, а Марко Ройс на лявото крило.

В началните минути германците стартираха много силно и обсадиха вратата на Робин Олсен. Още в третата минута Дракслер можеше да се разпише, но неговият удар премина над вратата на Швеция.

Германците изнесоха играта в половината на Швеция, като буквално никой в синьо не играеше с топката. Всички играчи на Йоахим Льов бяха в полето на "трите корони" и в началото се движеха много, сменяха местата си все някой в бяло изскачаше на добра позиция.

До деветата минута шведите бяха принудени да се бранят буквално в наказателното си поле. Последователни Емил Форсберг и Виктор Линдельоф се намесваха решително, предотвратявайки Дракслер и Тимо Вернер да нанесат удари от вратарското поле.

Статистиката за превъзходството на Германия беше категорична, като до десетата минута футболистите на Швеция си бяха подали топката само шест пъти. Бундестима пък имаше над 100 точни паса.

Най-спорният момент през първата част беше в 13-ата минута, когато Маркус Берг се откъсна зад защитата на Германия. Той влезе в наказателното поле, но не успя да нанесе силен удар, след като Боатенг наруши баланса му, блъскайки го в гръб.

Нойер спаси в ситуацията, но шведите претендираха за дузпа. Съдията Шимон Марчиняк даде сигнал играта да продължи и реши да не се възползва от системата за видеоповторения.

Постепенно след 20-ата минута надмощието на Германия започна да отслабва, след като футболистите в бяло започнаха да играят еднообразно. Всички подаваха топката към Тони Кроос или Томас Мюлер, а атаките най-често завършваха с центрирания на Кимих отдясно, които обаче не бяха точни.

Вернер остана изолиран и много рядко играеше с топката. След добрите начални минути Ройс също се изгуби, а най-малко с топката игра Дракслер.

Ситуацията за Германия не се подобри и след тежък удар в лицето на Себастиан Руди от Тойвонен. Повече от пет минути халфът стоя край страничната линия, докато бъде спряна кръвта от лицето му, но накрая се оказа, че не може да продължи. На негово място влезе Гюндоган, който заигра до Кроос.

Именно опит за комбинация между двамата доведе до проблеми в германския тим. В 32-ата минута Кроос се опита да подаде към Гюндоган между двама, но Виктор Клаесон му открадна топката. Той бързо видя, че защитата на германците не е готова и подаде към Тойвонен.

Опитният нападател пое на гърди и без да се бави прехвърли Нойер, шокирайки световните шампиони – 1:0.

За опитния играч това беше първи гол през 2018 г., след като той направи неубедителен сезон с клубния си тим "Тулуза", но вкара с едва втория си удар на световното.

До края на първата част Германия отново се настани в половината на Швеция, но нямаше толкова голямо надмощие. Футболистите на Йоахим Льов действаха бавно и вече нямаше как да изненадат шведите, които се подредиха в две линии и не оставяха никакви празни пространства.

Единственото решение беше удари отдалеч и Гюндоган беше първият, който опита късмета си. В 39-ата минута топката рикошира защитник на Швеция, но вратарят Робин Олсен показа завиден рефлекс и успя да спаси.

Този удар на Гюндоган се оказа и единственият точен за Германия през първата част.

Вместо това самия ѝ край Швеция беше много близо до това да удвои. След центриране от фаул на Себастиан Ларсон Берг стреля с глава, но Мануел Нойер внимаваше и успя да спаси.

Усетил, че Германия не играе добре Йоахим Льов се реши на смели действия и пусна още един нападател на почивката. Опитният Марио Гомез заигра на върха, а Дракслер беше изваден след инертната си игра през първите 45 минути.

Самото присъствие на Гомез направи германския отбор много по-агресивен и той се хвърли в атаки от първите секунди. Две минути след подновяването на играта световните шампиони изравниха след гол на Марко Ройс.

Кроос извади топката на лявото крило, оттам Вернер проби и центрира прострелно към вратарското поле. Гомез се размина с нея, но връхлитащият отзад Ройс я засече в мрежата зад Робин Олсен - 1:1.

Постепенно след силното начало на втората част Германия не успя да задържи здравото темпо, а Швеция успя да се групира добре в собствената си половина.

Играчите на Бундестима си подаваха топката главно по ширината на терена, а положенията не бяха толкова много. В два случая Кроос шутира, но изстрелите му бяха блокирани.

След това и вратарят на шведите Олсен отново се намеси добре, спирайки две германски атаки. Йонас Хектор нахлу на скорост в наказателното поле, но не успя да отправи силен удар и шведският страж спаси.

В заключителните десет минути Германия отново усили натиска си и пред Тимо Вернер се откри отличен шанс. Неговият изстрел иобаче мина над вратата на "трите корони".

Ситуацията на Бундестима обаче стана още по-лоша, след като в 82-ата минута Жером Боатенг беше изгонен с втори жълт картон. Централният защитник фаулира Маркус Берг и беше предупреден официално за втори път, което остави Германия с човек по-малко.

В 88-ата минута вратарят на Швеция Олсен се прояви за пореден път и спаси по невероятен начин удар на Марио Гомез с глава. Накрая и късметът беше с Швеция, след като удар на резервата Юлиан Бранд срещна страничния стълб.

Бундестима обаче не беше казал последната си дума и в добавеното време успя да стигне до победата. Вернер беше фаулиран в близост до наказателното поле, но ситуацията изглеждаше неубодна за директен удар.

Тони Кроос разигра късо с Мюлер и стреля мощно в ъгъла на Робин Олсен, като вратарят на Швеция нямаше никакъв шанс да реагира и изгледа как топката влиза в мрежата му - 2:1.

dnevnik.bg