ФИФА започна дисциплинарна процедура срещу футболисите на Швейцария Джердан Шакири и Гранит Джака. Двамата полузащитници са разследвани за начина, по който празнуваха головете си при победата срещу Сърбия (2:1) на световното първенство в Русия. Те се радваха, показвайки жестове, които наподобяват орела в националния флаг на Албания.

Шакири и Джака са етнически албанци от косовски произход. Атакуващият халф на "Стоук сити" е роден в Гниляне, а родителите на дефанзивния полузащитник на "Арсенал" са емигранти от Куршумлия.

Бащата на Джака е политически затворник от студентските протести срещу комунистите в Югославия през 1968 г. Неговият по-голям брат - Таулант, се състезава за албанския национален отбор по футбол.

"За мен това е много специален ден. Тази победа за моето семейство, за Швейцария, за Албания и за Косово. Жестът ми беше за всички, които ме подкрепят. Той не беше насочен към нашите опоненти", каза Джака след мача, който определи за "наистина много емоционален".

Шакири също отрече да е провокирал сърбите. "Няма нищо общо с политиката. Това е просто футбол", обясни той.

В същото време ФИФА започна разследване и срещу селекционера на Сърбия Младен Кръстаич. Причината е коментарът му след двубоя по адрес на главния съдия Феликс Брих. Според медиите сръбският треньор е заявил, че германският рефер трябва да бъде изправен пред трибунала в Хага - международния наказателен съд за бивша Югославия.

От сръбския лагер се оплакаха, че ФИФА нарочно е назначила германския съдия, за да помогне на Швейцария. "Това е все едно да сложиш съдия от Черна гора на наш мач", заяви капитанът на Сърбия Александър Коларов.

В същото време ФИФА обяви, че разследва и поведението на сръбските фенове. Те са обвинени в проява на политически и обидни послания по време на двубоя.

dnevnik.bg