Голямата надежда на хърватския тенис Борна Чорич спечели тенис турнира на тревни кортове в Хале след впечатляващ успех срещу абсолютния фаворит Роджър Федерер. 21-годишният тенисист от Загреб победи 36-годишния швейцарец със 7:6 (6), 3:6, 6:2 и завоюва най-ценния трофей в кариерата си.

Чорич детронира преследващия десета титла в Хале Федерер и го свали от първото място в световната ранглиста. От понеделник на върха ще се завърне Рафаел Надал, откакто спечели "Ролан Гарос" за 11-и път.

Федерер не беше губил мач на тревни кортове от миналогодишния турнир в Щутгарт. Носителят на 20 титли от Големия шлем се намираше в серия от 20 поредни победи на тази настилка.

Чорич спечели първия си трофей на трева и общо втори в кариерата си. През април миналата година той спечели турнира на червени кортове от категория "АТП 250" в Мароко. Днешният финал беше четвъртият му при професионалистите и първи в сериите "АТП 500".

Младият хърватин записа първа победа в третия си мач срещу Федерер. Двамата се срещнаха по-рано тази година в полуфиналите на мастърса в Индиън Уелс, когато швейцарецът направи драматичен обрат - 5:7, 6:4, 6:4. Първата им среща беше в Дубай през 2015 г., когато световният №1 се наложи с категоричното 6:2, 6:1.

dnevnik.bg