Англия разби абсолютния аутсайдер Панама с 6:1 и постигна най-голямата си победа на световни футболни финали. С успеха "трите лъва" се изравниха напълно с Белгия на върха в класирането на група G. Двата отбора имат по шест точки и голова разлика 8:2.

Изненадващо първата за възможност за гол се откри пред Панама. В петата минута големият аутсайдер в турнира организира скоростна контраатака, при която Анибал Годой беше изведен на отлична позиция вляво от вратата. Той обаче отправи нескопосан удар, който премина много далеч от вратата.

Малко след това английските футболисти поеха контрола върху мача. В осмата минута Киърън Трипиър центрира от ъглов удар, Джон Стоунс беше оставен абсолютно непокрит около точката за изпълнение на дузпа и с глава насочи топката в мрежата.

След 20 минути игра Джеси Лингард се измъкна зад защитата и беше съборен едновременно от централните бранители Роман Торес и Фидел Ескобар. Главният съдия Гехад Гриша отсъди дузпа, а Хари Кейн я реализира по безкомпромисен начин.

В 36-ата минута англичаните стигнаха до трето попадение. Лингард и Рахим Стърлинг разиграха на късо пред наказателното поле, а атакуващият халф на "Манчестър юнйатед" отбеляза със страхотен шут с вътрешен фалц, който се озова в далечния горен ъгъл.

Само четири минути по-късно "трите лъва" увеличиха аванса си след отлично изпълнение на заучено статично положение. Трипиър изпълни свободен удар късо към Джордан Хендерсън, който центрира технично към далечната греда за Кейн. Нападателят на "Тотнъм" свали с глава към Стърлинг, който направи огромен пропуск. Останал сам във вратарското поле, крилото на "Манчестър сити" стреля право във вратаря с глава. Топката обаче попадна в Стоунс, който на метър от голлинията не пропусна да отбележи второто си попадение в мача.

До края на полувремето англичаните имаха време за още един гол. В 43-ата минута след центриране от корнер Стоунс и Кейн бяха задържани и свалени на земята в наказателното поле от Майкъл Мурийо и Годой. Реферът Гриша посочи за втори път бялата точка, а Кейн отново беше безапелационен при изпълнението си - 5:0.

След почивката тимът на Гарет Саутгейт намали темпото, но продължи да търси шестия гол, с който да вземе предимство пред Белгия преди директния двубой за първото място в група G.

С малко късмет "трите лъва" стигнаха до желаното попадение. В 62-ата минута Рубен Лофтъс-Чийк стреля от границата на наказателното поле, а топката се удари в петата на Кейн и излъга вратаря Хайме Парехо.

След попадението Саутгейт даде почивка на Кейн, Лингард и Трипиър, а вместо тях пусна в игра Джейми Варди, Фабиан Делф и Дани Роуз.

След промените англичаните отстъпиха инициативата и позволиха на панамските футболисти да стигнат до почетен гол в 78-ата минута. Фелипе Балой се възползва от подаване на Рикардо Авила и влезе в историята като първия голмайстор за Панама на световни първенства.

dnevnik.bg