Колумбия изхвърли Полша от световното първенство след категорична победа с 3:0 в последния мач от втория кръг на груповата фаза. Йери Мина, Радамел Фалкао и Хуан Куадрадо донесоха трите точки, които върнаха южноамериканците в борбата за място в осминафиналите.

Колумбия се доближи на точка от лидерите Сенегал и Япония, които завършиха 2:2 в първата среща. Полша допусна второ поражение и загуби шанс да продължи в следващата фаза.

Селекционерът на Полша Адам Навалка направи четири промени в състава си и смени тактическата си постройка, като заложи на трима централния бранители. Халфът на "Лудогорец" Яцек Горалски стартира вместо Аркадиуш Милик, а титулярни места получиха още Давид Ковнацки, Ян Беднарек и Бартош Березински.

За Колумбия Йери Мина замени Оскар Мурийо като партньор на Давинсон Санчес в центъра на отбраната. 195-сантиметровият защитник на "Барселона", който се превърна в герой за своя отбор, беше натоварен със задачата да опази Роберт Левандовски.

Уилмар Бариос запълни дупката в средата на терена, останала от червения картон на Карлос Санчес срещу Япония. Сменен беше и другият опорен халф - Абел Агияр за сметка на Джеферсон Лима.

Двата отбора влязоха здраво в мача, като в началото играта беше равностойна. Поляците бяха малко по-активни в първите минути и изпълниха няколко корнера, но без успех. Колумбийците бързо взеха надмощие и след десетата минута започнаха да притискат съперника.

Южноамериканците пресираха агресивно и бързо отнемаха топката в центъра на терена. Хамес Родригес и Хуан Кинтеро комбинираха добре около наказателното поле и настойчиво търсеха бързи Хуан Куадрадо, който да пробива и центрира от десния фланг.

Атаките на колумбийците ставаха все по-опасни и по-опасни. Дълго време те не успяваха да намерят последния пас. Радамел Фалкао провали две добри ситуации, като в първата даде лош пас към Хамес, а при втората успя да се откъсне зад защитата, но сбърка с опита си да намери Куадрадо с пета.

В същото време полските футболисти изглеждаха напълно безпомощни в центъра на терена. Халфовете им губеха битката, а когато имаха шанс да задържат топката малко по-дълго, не успяваха да осъществят повече от две-три точни подавания. Левандовски се бореше с всички сили при постоянните дълги топки, които му пращаха неговите съотборници. Нападателят на "Байерн" обаче нямаше шанс срещу Санчес и Мина.

Натискът на Колумбия даде резултат. Пет минути преди края на първото полувреме защитата на Полша се пропука при статично положение. Хамес изпълни късо корнер към Куадрадо. Той намери Кинтеро, който пусна хитро подаване към Хамес. Последва меко центриране във вратарското поле, където Шчесни излезе неразчетено и беше изпреварен от Мина, за когото не беше проблем да насочи топката с глава в опразнената врата.

През второто полувреме поляците опитаха да изнесат играта в по-предни позиции и да притиснат съперника. Атаките им обаче продължиха да са безидейни, а разиграването на топката - прекалено бавно. В същото време колумбийците спокойно приемаха играта в своята половина и бяха изключително опасни при скоростните си контраатаки.

В 52-ата минута Куадрадо за пореден път се измъкна по десния фланг. Той върна топката към непокрития Фалкао, който имаше време да си я нагласи на десния крак. Ударът му обаче беше много, много неточен.

В 58-ата минута Полша създаде първото си чисто положени за гол. Санчес и Мина за пръв път се пропукаха и позволиха на Левандовски да стигне до дълъг пас през центъра почти по цялата дължина на терена. Нападателят овладя по чудесен начин и шутира с второто си докосване. Оспина обаче реагира бръзо и скъси дистанцията, за да блокира удара.

Това обаче беше всичко, до което поляците стигнаха. В 70-ата минута защитата на европейския тим отново беше хваната неподготвена и този път колумбийците успяха да прекършат надеждите на съперника с второ попадение. Кинтеро пусна чудесен извеждащ пас за Фалкао, който се озова очи в очи със Шчесни и с техничен удар с външен фалц прати топката покрай вратаря.

Пет минути по-късно Куадрадо ознаменува силната си игра с гол и окончателно предреши изхода на мача. Поляците отново загубиха лесно топката в противниковата половина. Хамес напредна по тъча и пусна страхотен пас към Куадрадо. Той надбяга бранителите на Полша, откъсна се сам срещу Шчесни и не остави шансове на вратаря с премерен шут в долния десен ъгъл.

dnevnik.bg