С директния сблъсък за първото място в група А между Русия и Уругвай днес от 17.00 часа ще бъде даден старт на последния кръг от груповата фаза на световното първенство. По същото време Египет и Саудитска Арабия ще защитават честта си в мач без отношение към класирането за осминафиналите.

В 21.00 часа започват последните двубои в група В, където фаворитите Испания и Португалия все още не са си осигурили участие в директните елиминации. Световният шампион от 2010 г. се изправя срещу Мароко, а европейският първенец среща Иран.

Група А

Русия и Уругвай вече си гарантираха участие в директните елиминации, след като спечелиха по две победи от два мач. "Сборная", която девет месеца нямаше успех в официален мач, изненада с резултатната си игра и записа най-добрия домакински старт на световни финали.

С осем отбелязани и само един допуснат гол тимът на Станислав Черчесов влиза с едни гърди напред в двубоя с Уругвай. Южноамериканците бяха доста по-пестеливи и спечелиха две минимални победи с 1:0 в първите си две срещи.

Луис Суарес, Единсон Кавани и компания бяха определяни за големия фаворит в групата преди турнира. След категоричните победи на руския отбор обаче силите изглеждат изравнени, а битката за първото място - много непредвидима.

Букмейкърите дават почти равни шансове на двата тима. Залози за успех на Уругвай се приемат при коефициент 2.80 (bet365), а за победа на Русия - 2.90. Равенството е оценено на 3.10.

Историята е на страната на домакините. В предишните три случая, когато европейска държава е организирала мондиала, отборът й е преминавал груповата фаза с три победи от три мача - Германия през 2006 г., Франция през 1998 г. и Италия през 1990 г.

Русия има шест победи и само една загуба в осемте си досегашни срещи с Уругвай (това включва и мачовете на СССР). Единственият успех на южноамериканците идва в четвъртфиналите на световното през 1970 г., когато Виктор Еспараго отбелязва единствения гол в 117-ата минута.

Група В

След като откриха групата със зрелищно равенство 3:3, Испания и Португалия се представиха под очакванията в следващите си срещи и едва измъкнаха трите точки съответно срещу Иран (1:0) и Мароко (1:0).

Мароканците вече са аут от сметките, но иранците все още са в играта и могат да объркат сметките, колкото и малко вероятно да изглежда. Африканският тим се нужда от победа срещу Португалия, за да сътвори сензацията и да продължи към осминафиналите за сметка на европейския шампион.

Испания може да премине в следващата фаза дори при загуба срещу Мароко. По-вероятно все пак изглежда фаворитите за вземат своите мачове и тогава головата разлика ще определи победителя в групата.

В момента двата иберийски отбора са с еднакви показатели - по четири вкарани и три допуснати гола. Ако мачовете им от днешния последен кръг завършат с еднакъв резултат, победител в групата ще стане отборът с по-малко картони. Засега испанците имат един, а португалците - два.

Дневник