Английският национален отбор започна ударно участието си на световнoто първенстов и едва за трети път в историята спечели първите си две срещи. След силното представяне на терена футболистите на Гарет Саутгейт се радват и на голяма подкрепа в родината си.

Държавната телевизия BBC съобщи, че на Острова са регистрирани рекорди по отношение на телевизионната аудитория, когато Англия играе. Първият двубой с Тунис, който беше спечелен по драматичен начин с гол на Хари Кейн в края, е бил наблюдаван средно от 13.73 милиона души. Пикът е по време на гола на Кейн, когато пред екраните в 20.50 ч. местно време са били 18.3 милиона зрители.

От всички гледащи телевизия в Англия на 18 юни 60.3% са наблюдавали двубоя с Тунис.

Втората среща на "Трите лъва" срещу Панама, която беше спечелена с 6:1 и реално класира отбора на осминафинал, беше в по-ранен час (13 ч. английско време). Тогава пред телевизионните екрани е имало малко над 10 милиона души, а пикът от 14.1 милиона е достигнат в последните 10 минути на срещата, когато Панама отбеляза почетен гол. Според данните на BBC още 2.8 милиона души са гледали двубоя чрез стрийминг услугата iPlayer.

Двубоят с Панама обаче е събрал по-голям дял от гледащите в страната в този момент. Близо 73% от всички гледащи телевизия в неделя по обяд са включили да гледат Хари Кейн и съотборниците му.

По този начин мачовете на английския национален отбор от световното първенство се превърнаха в най-гледаните спортни събития в страната за 2018 г. Те надминаха дори откриването на олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

От ВВС изчислиха дори, че "Трите лъва" са събрали повече зрители от кралската сватба преди месец. Тя е била наблюдавана от средно 8.65 милиона души с пик на аудиторията 13.1 милиона.

Първите два мача на Англия бяха излъчени по BBC One, а последният двубой от групите с Белгия ще бъде даван от ITV. Частната телевизия държи правата и за осминафиналната среща.

Дневник