Швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакири бяха глобени от Дисциплинарната комисия на ФИФА за начина, по който изразиха радостта си след вкарване на гол срещу Сърбия (2:1). В събота вечерта и двамата футболисти се разписаха при успеха с 2:1, след което показаха жест с ръце, наподобяващ двуглав орел, който е на герба на Албания. Заради това те ще платят по 10 хиляди швейцарски франка.

Шакири и Джака са етнически албанци от косовски произход. Атакуващият халф на "Стоук сити" е роден в Гниляне, а родителите на дефанзивния полузащитник на "Арсенал" са емигранти от Куршумлия.

Бащата на Джака е политически затворник от студентските протести срещу комунистите в Югославия през 1968 г. Неговият по-голям брат - Таулант, се състезава за албанския национален отбор по футбол.

Двамата бяха заплашени с наказание да пропуснат по един мач, но в крайна сметка ФИФА реши да им наложи финансова санкция. Глобен е и капитанът на швейцарския тим Щефан Лихтщайнер. Неговата санкция обаче е пет хиляди франка за неспортсменско поведение.

Следващият мач на тима е в сряда от 21 ч. срещу Коста Рика. Дотук Швейцария има четири точки, но не е сигурен за осминафиналите.

Дневник