Развръзката в група В на световното първенство се реши след драматични последни минути в мачовете Испания - Мароко и Португалия - Иран. Световните шампионите от 2010 г. оглавиха групата след равенство 2:2 с мароканците, което стана факт в добавеното време след намеса на технологията за видеоповторения. Резервата Яго Аспас се разписа, макар че трябваше да чака известно време докато голът му бъде признат.

В другия двубой две минути преди края Португалия се виждаше като победител в групата при 1:0 срещу Иран. И там видеоповторенията се намесиха и дадоха дузпа за персийците, която беше вкарана за 1:1. Преди това Португалия можеше да спечели, след като при 1:0 Кристиано Роналдо пропусна дузпа в началото на втората част. Вместо това носителят на "Златната топка" и съотборниците му трябваше да се борят да не допуснат нов гол.

В крайна сметка с равни точки, но с повече вкарани голове, Испания спечели групата.

Първото място в групата носи на Испания и по-добра позиция на осминафиналите, където тимът ще срещне Русия. Освен това световните шампиони от 2010 г. евентуално ще се разминат с тежкия поток, в който могат да се окажат Франция, Германия и Бразилия. Португалия пък ще срещне Уругвай, който премина груповата фаза без да допусне гол.

Двата двубоя от група В бяха много нервни, на моменти изпълнени с груби влизания.

Драма до последните минути

Мачовете в Саранск и Калининград се развиха драматично, но сочените за фаворити разочароваха с играта си. Португалците имаха предимство преди почивката срещу Иран, но опитният Карлош Кейрош, който преди време водеше португалците беше подредил иранските играчи по прекрасен начин и те не оставиха никакви празни пространства за Роналдо и съотборниците му.

Няколко пъти Португалия стигна до корнери, но защитата на Иран се справяше с високите центрирания. След това Роналдо опита късмета си от пряк свободен удар, но и той срещна стената.

Едва след 25-ата минута азиатците излязоха от собствената си половина и бързо стигнаха до няколко положения в наказателното поле на Португалия. Пробиви по крилото внесоха смут в португалската защита, след които се видя, че европейските шампиони не са толкова уверени.

Всичко отиваше към нулево равенство на почивката, когато магическо изпълнение на Рикардо Куарешма изведе португалците напред. Крилото направи двойно подаване с Адриен Силва отдясно, влезе навътре и с удар с външен фалц прехвърли иранския вратар – 1:0.

Втората част започна с още повече нерви на терена, основно предизвикани заради иранските футболисти. Те продължиха да влизат много остро при всяко единоборство, а в 52-ата минута Роналдо беше повален от Езатолахи в наказателното поле.

Първоначално Енрике Касерес подмина положението, но след това получи препоръка от видеореферите да прегледа повторение. Парагваецът използва системата VAR и прецени, че нарушение срещу капитана на Португалия има.

Изстрелът на Роналдо обаче не беше добре насочен и Алиреза Бейранванд спаси.

Отсъдената дузпа пък беше 19-а от началото на турнира и по този начин Русия 2018 постави рекорд по 11-метрови удари от всички досегашни световни финали в историята.

До края на мача португалците чакаха времето да изтече, но това можеше да им изиграе лоша шега. Още повече, че съдията Касерес трябваше да преглежда удар без топка на Роналдо срещу ирански защитник. Парагваецът обаче показа само жълт картон на носителя на "Златната топка".

Драмата стана пълна, след като в добавеното време Седрик Соареш игра с ръка в наказателното поле. Съдията прибегна до технологиите за трети път и отсъди дузпа за Иран, която Ансафирард реализира – 1:1.

Само секунди по-късно Иран пропусна отличен шанс дори да стигне до победата и да изхвърли португалците от турнира.

В Калининград Испания изигра първо полувреме, в което имаше инициативата, но не стигаше до толкова чисти положения пред вратата на Мароко. Селекционерът Фернандо Йеро заложи на всичките си титуляри, а единствената промяна беше Тиаго Алкантара вместо Коке.

Иберийците действаха мудно и без изненада, разчитаха на продължителни атаки, а ниското темпо беше изцяло по вкуса на африканците.

В 14-ата минута Иниеста и Серхио Рамос допуснаха рядко срещана грешка, след като не се разбраха кой да отиграе топката. Бутаиб им я отркадна в центъра, напредна и прокара топката под плонжа на Давид де Хеа с удар по тревата.


Мароканският тим обаче много бързо даде инициативата отново на съперника си, а испанците мигновено вдигнаха скоростта. Само пет минути след попадението на африканците, Иниеста поправи грешката си.

Тройна комбинация на висока скорост между Иниеста, Иско и Диего Коста доведе до гол за Испания. Ветеранът нахлу на скорост до крайната линия и върна за Иско, който с плътен удар изравни.

До края на първата част изненадващо Мароко имаше нови шансове да стигне до гол. В 25-ата минута автотър на първото попадение Халид Бутаиб отново излезе на добра позиция, но този път Де Хеа се справи и спаси.

В следващите минути продължи да се играе пред мароканската врата, но последните пас на испанците убягваше. Африканците вдигнаха и агресията, което доведе до рекордните за първо полувреме четири жълти картона.

През втората част продължи да бъде много интересно, като неочаквано Де Хеа имаше много работа. Испанската защита допускаше много грешки и често нападатели в бяло се оказваха на добри позиции.

Все пак в 60-ата минута "Фурия роха" беше близо до второ попадение, но удар на Иско беше избит от голлинията. Секунди по-късно след корнер и Пике стреля с глава на сантиметри от целта.

Вялата игра на световните шампиони от 2010 г. продължи и дори промените на Йеро не доведоха до активизиране. Той включи някои от по-младите си футболисти, но Мароко продължи да бъде по-настоятелния тим.


Изненадата стана факт в 81-ата минута, когато резервата Ел Несири се разписа след удр с глава. Той надскочи Серхио Рамос и засече центриране от корнер на Фадж, за да изведе мароканците напред.

След много нерви и драматични моменти все пак Испания стигна до изравнителен гол, който ги прати на първо място в групата. Яго Аспас реализира след пас на Карвахал, но трябваше да чака преди голът да бъде признат. Съдията Рашван Ирматов дълго гледаше положението преди да зачете гола.

Дневник