Ще възкръсне ли Аржентина? Това е големият въпрос в 13-ия ден на световното първенство по футбол в Русия. В четвъртък южноамериканците изживяха една от най-тежките си футболни вечери. Финалистите от предишния мондиал претърпяха тежка загуба с 0:3 от Хърватия и са на ръба на елиминацията още в груповата фаза. Те вече можеха да са аут от надпреварата, но победата на Нигерия срещу Исландия върна шансовете им да се доберат до следващата фаза.

Днес от 21.00 ч. в Ростов на Дон Лионел Меси и компания се изправят срещу Нигерия в опит да хванат последния влак за осминафиналите. Освен на задължителна победа аржентинският футболисти трябва да разчитат на благоприятно развитие в другия мач, който противопоставя вече гарантиралата си първото място в група D Хърватия и Исландия.

Аржентина започва последния кръг от последната позиция с една точка и голова разлика 1:4. Исландците имат същия актив, но са допуснали едно попадение по-малко. С актив от три точки нигерийците се нуждаят от равенство днес, за да се преборят за второто място.

"Утре (днес - бел. ред.) Аржентина започва своето световно първенство. Трябва да вземем под внимание това, което се случи с нас, да осъзнаем момента, в който се намираме, и да сме наясно, че това е първият от петте мача, които могат да ни отведат до титлата. Утре трябва да изиграем първия от петте си финала", каза селекционерът Хорхе Сампаоли преди мача.

Големите притеснения около отбора са свързани с това в какво емоционално състояние се намира. Шансовете за класиране напред са налице и са напълно реални. Обстановката в лагера на Аржентина обаче не изглежда никак добра.

Аржентинците демонстрираха минорно настроение още преди началото на мача с Хърватия. Меси изглеждаше отчаян от случващото се, а Сампаоли показа признаци на паника с рязката смяна на тактиката от първия за втория двубой.

След тежкото поражение срещу хърватите веднага се появиха твърдения за бунт в съблекалнята и тежък конфликт между играчи и треньор. Медиите се надпреварваха да изброяват кой ще реди състава на тима - от Меси до Хавиер Масчерано, а Сампаоли беше разкъсан от критики и обявен за сигурен напускащ.

"Влизаме в този мач в много деликатно положение. Според вас би било по-логично по-опитните играчи да излязат срещу Нигерия. Но най-важното нещо е футболистите, които ще играят, независимо дали са опитни или не, да оставят и последната си капка пот на терена, за да може Аржентина да се класира напред", каза още Сампаоли.

Той отказа коментира писанията за конфликт и бойкот, които ден по-рано бяха отречени от Масчерано. "Не мога да разясня ситуации, които не съществуват. Веднага след последния мач поех отговорност за загубата. Аз съм треньор, така че още на следващия ден трябва да започна да мисля как да спечелим следващия си двубой", каза още Сампаоли.

В другата среща се очаква селекционерът на Хърватия Златко Далич да даде почивка на основните си играчи, тъй като независимо от резултата отборът му ще завърши на първо място. Дори при това положение обаче предстои много тежка задача за Исландия, за която победата е без алтернатива. Ситуацията е такава, че и головата разлика може да се окаже ключова за крайното класиране.


Днес ще се изиграят и последните два мача от група С. В нея ситуацията изглежда решена, след като Франция записа две победи в първите си два мача, а Дания събра четири точки и се настани комфортно на второто място.

Двата европейски отбора се изправят един срещу друг в директен сблъсък за първото място. Австралия, която е трета с една точка, все още има минимални шансове да измести датчаните от второто място. За целта обаче се нуждае от убедителна победа срещу Перу и загуби на скандинавците срещу Франция.

И докато второто изглежда напълно постижимо, първото ще бъде много трудна задача. Въпреки че допуснаха две загуби и вече нямат шанс да продължат напред, перуанците показаха страхотен футбол и ще бъдат един от най-качествените отбори, които ще отпаднат в груповата фаза.

Дневник