Драматичната развръзка на битката в група В на световното първенство, която завърши с две равенства, доведе до много емоции след мачовете Португалия – Иран и Испания – Мароко. След срещата селекционерът на персийците Карлош Кейрош се нахвърли върху съдията на двубоя Енрике Касерес, че не е посмял да изгони Кристиано Роналдо заради удар без топка.

В 83-ата минута капитанът на Португалия свали на земята Мортезе Пуралиганджи, а реферът използва технологията за видеоповторения (VAR), преди да покаже само жълт картон на носителя на "Златната топка".

"Ядосан съм и озадачен от това, което се случи. Съдията спира играта и гледа ситуацията, вижда, че има удар с лакът, който е червен картон по всички правила. Никъде не пише, че ако си Роналдо или Меси, не можеш да бъде изгонен. Явно те двамата са защитени да не получават червени картони", каза Кейрош.

Селекционерът на иранците обясни, че отборът му е заслужавал да спечели двубоя, защото се е представил много силно. Кейрош смята, че новата технология не е съвършена. Той не е доволен, че от ФИФА отказват да дадат ясни граници как и кога се взимат решения и дали те са на съдията на терена или на видеореферите.

Кейрош направи интересна аналогия с бременната си дъщеря.

"Ако мога да направя сравнение, ще се върна към бременната ми дъщеря. Тя е бременна, а не малко бременна, нали така. Аз ще ставам дядо и имам доказателства за това. Същото е с удара с лакът, който е за червен картон. Никъде няма класификация кой удар с лакът е за жълт и кой за червен картон. Истината е, че VAR не се справя добре", каза още Кейрош.

Колегата му Фернандо Сантош, който води Португалия, беше по-лаконичен след мача. Треньорът на европейските шампиони обясни, че съдията е свършил добре своята работа, давайки две дузпи в мача.

Сантош разкри, че след двубоя Роналдо е бил бесен заради пропуснатата дузпа.

"Всички играчи са ядосани, когато пропуснат дузпа, дори и най-добрите могат да го направят. Роналдо беше разочарован, защото знаеше, че гол в тази ситуация ще ни донесе победата", каза Сантош.

Дневник