Компанията Epic Sports & Entertainment, в която участие има и Кубрат Пулев, спечели търга за организиране на мач с непобедения американец Джарел Милър. Американската промотърска фирма, чийто съсобственик е друг българин - мениджърът Ивайло Гоцев, предложи 2.11 млн. долара. Следващата най-висока оферта е била 1 млн. долара, съобщи ESPN.

Международната боксова федерация (IBF) насрочи търг за елиминационен мач между Пулев и Уайт, който да излъчи претендент за световната титла на Антъни Джошуа. 37-годишният българин и 29-годишният американец са съответно първи и втори в ранглистата на IBF след световния шампион.

Ако се стигне до провеждането на мач между Пулев и Уайт, българинът ще получи 75% от наградния фонд. За американеца ще останат 25%, или 528 хиляди долара, което ще е рекордна сума в кариерата му.

До насрочването на търг за този мач се стигна, след като пропадна първоначалния вариант - двубой между Пулев и Дилиън Уайт. Тогава отново имаше наддаване, което беше спечелено от Epic Sports & Entertainment с оферта от 1.5 млн. долара. Промотърът на британеца - "Мачрум", предложи 831 хил. долара, а представляващата българина компания - "Зауерланд", подаде оферта на стойност 801 хил. долара.

Пулев обяви, че мачът ще е през август и с 95% сигурност ще е в България. Уайт обаче реши да се боксира с доскорошния шампион на Световната боксова организация (WBO) Доузеф Паркър. По думите на промотъра му Един Хърн този мач ще отвори много повече врати за клиента му, отколкото ако срещне Пулев, и ще му донесе седемцифрена сума, вместо 375-те хиляди долара, които щеше да спечели от евентуален двубой с българина.

Пулев реагира остро на отказа на британците. "Те са изключителни манипулатори и пълни шизофреници, заяви той по адрес на Уайт и Хърн в съобщение на официалната си страница. Не мога да повярвам на това, което чувам, и на този долен начин, по който решиха да избягат от мач в България. През цялото време Хърн говори за преговори и как все още се опитвали да ме докарат във Великобритания. И всичко това, след като датата и мястото бяха обявени от победителя в наддаването."


Пулев почти сигурно ще поиска и евентуалният мач с Милър да е в България, където инвестицията на Epic Sports ще има най-голяма възвращаемост заради продажбата на билети и телевизионни права. Има обаче голяма вероятност Милър да последва Уайт и да се откаже от двубой с българина. От лагера на американеца опитва да си уредят среща с Джошуа, без да минават през елиминационен мач.

Милър е непобеден на професионалния ринг, като има 21 победи, 18 от които с нокаут. В актива му има и едно равенство. Последните три срещи на американеца бяха срещу французина Йоан Дюапас (победа по точки), поляка Мариуш Вах (технически нокаут в 9-ия рунд) и американеца Джералд Уошингтън (отказване след осмия рунд).

Дневник