Аржентина хвана последния влак за осминафиналите на световното първенство. Лионел Меси и съотборниците му измъкнаха трудна победа с 2:1 срещу Нигерия.

Във вечер, изпълнена с драматични моменти и куп обрати, Хърватия се наложи с 2:1 срещу Исландия в другия мач от групата.

Селекционерът Хорхе Сампаоли направи няколко промени в състава спрямо фиаското срещу Хърватия (0:3). На вратата той пусна Франко Армани вместо Кабайеро, направил груба грешка при първия гол на хърватите. Серхио Агуеро остана извън състава за сметка на Гонсало Игуаин.

Аржентинците започнаха по-дейно, като владееха повече топката и опитваха всяка възможност за атака. В 14-ата минута Меси овладя по впечатляващ начин подаване и след две бързи докосвания стреля и даде преднина на небесносините.

Голът му беше стотният гол на световното в Русия. Статистиката показва, че това е трето поред световно, на което стотния гол вкарва футболист на "Барселона" - през 2010 г. го отбеляза Андрес Иниеста, а през 2014 - Неймар.


Южноамериканците продължиха в същия стил в търсене на втори гол. Те имаха отлична възможност в 28-ата минута, когато Меси изведе Игуаин зад защитата, но нападателят на "Ювентус" не можа да преодолее Узохо.

Малко по-късно при бърза атака Анхел ди Мария беше спънат пред наказателното поле. Аржентинците искаха червен картон за Леон Балогун, но съдията Джунейт Чакър прецени, че той не е бил последен в защитата на Нигерия и даде жълт картон. Меси изпълни много добре фаула, но улучи греда.

В последните минути преди почивката нигерийците се насочиха в атака, но не можаха да затруднят достатъчно съперника си.

Африканците успяха да изравнят в началото на второто полувреме. Тогава Хавиер Масчерано задържа Балогун в наказателното поле и Чакър даде дузпа. Виктор Моузес стреля точно и направи 1:1.

След гола нигерийците съсредоточиха вниманието си към играта в защита, а съперникът им започна опити да създава положения. Аржентинците обаче бяха силно затруднени както от добре организираната игра на африканците, така и от припрените си действия.

Маркос Рохо се превърна в герой за Аржентина, като вкара победния гол в 86-ата минута.

В другата среща исландците положиха много усилия, за да победят класиралия се вече отбор на Хърватия и да съхранят надежди за място в осминафиналите. Те бяха по-дейни през първото полувреме, като в края му създадоха няколко опасности.

В Алфред Финбогасон стреля, но не улучи вратата. В добавеното време Биркир Бярнасон се оказа в добра позиция и отправи удар, но играч на съперника изби пред вратата. Секунди след това Арон Гунарсон стреля, но вратарят Ловре Калинич съумя да избие в ъглов удар.

Второто полувреме започна с гол за Хърватия. В 53-ата минута Милан Бадел влезе в наказателното поле и от въздуха улучи добре топката, за да я прати във вратата.

Три минути след това Сверир Ингасон имаше две възможности да изравни. Най-напред той стреля с глава, но Калинич изби в ъглов удар. След центрирането исландецът отново игра с глава, но улучи гредата.

В 76-ата минута Исландия получи дузпа след игра с ръка на Деян Ловрен и Сигурдсон вкара. Отборът му имаше добра възможност малко след това да направи обрат, но не сполучи.

В заключителните секунди Иван Перишич вкара гола, който донесе третата победа на Хърватия и отне надеждите на Исландия.

Дневник