Двата големи фаворита за световната титла - настоящият шампион Германия и петкратният първенец на планетата Бразилия - започнаха изненадващо колебливо мондиала в Русия и кръг преди края на груповата фаза участието им в осминафиналите остава под въпрос.

След инфарктните си победи в предишните мачове те се озоваха на добра позиция за атака на едно от първите две места. Ситуацията обаче е такава, че ако прескочат групите, могат да се срещнат още в първия кръг на директните елиминации.

Група F

Световният шампион Германия беше опрян до стената и броени секунди го деляха от почти сигурно отпадане още в груповата фаза на световното първенство. Голът на Тони Кроос в 95-ата минута на драматичния двубой с Швеция обаче коренно промени ситуацията и сега бундестимът държи изцяло в свои ръце класирането си за осминафиналите.

Днес в 17.00 ч. германските футболисти се изправят срещу Южна Корея и при победа със сигурност ще продължат в следващата фаза. Ситуацията в група F обаче е много заплетена и всеки един от четирите отбора има шанс да се добере до директните елиминации. Дори лидерът Мексико, спечелил две победи в първите си два мача, все още не си е гарантирал, че ще излезе от групата.

Мексиканците ще играят с Швеция и се нуждаят от точка, за да спечелят първото място. Ако обаче загубят, а Германия победи Южна Корея, трите тима ще имат по шест точки и северноамериканците може да се озоват зад борда заради потенциално по-лоша голова разлика в директните срещи.

Корейците също имат шанс да продължат към осминафиналите. За целта азиатският тим трябва да победи Германия с повече от един гол разлика, а Швеция да загуби от Мексико. При евентуално равенство в двата последни мача от групата световните шампиони ще заемат второто място.

"Трябва да се концентрираме само нашия резултат. Знаем какво трябва да направим и ще гледаме само нашето представяне. Ще се опитаме да бъде господари на собствената си съдба", коментира селекционерът на Германия Йоахим Льов.

Той е уверен, че отборът му не е изпаднал в еуфория след драматичната победа срещу Швеция, която възкреси световните шампиони. "Разбира се, че не сме били прекалено истерични. Знаем, че това бе само една малка стъпка по пътя ни към осминафиналите. Еуфорията отшумя много бързо и на следващия ден бяхме обратно на работа", допълни Льов.

Южна Корея изглежда обречена в тази битка. Селекционерът на азиатците Шин Тае Юн заяви, че отборът му има 1% шанс да продължи. "Германия е много по-силен отбор от нас и няма да е лесно. Но топката е кръгла, всичко може да се случи. Вярвам, че имаме шанс. Трябва да направим така, че за Германия да е възможно най-трудно да играе своята игра. Мексико ги победи, така че това ни дава надежда", допълни той.

Група Е

В 21.00 часа ще започне битката за първите две места в група Е, в която са замесени три отбора - Бразилия, Швейцария и Сърбия. Коста Рика, която игра четвъртфинал на мондиала през 2014 г., загуби шансове да продължи след две загуби в първите два мача.

Бразилия се изправя срещу Сърбия и се нуждае от равенство, за да си гарантира класиране за осминафиналите. "Селесао" има четири точки, с колкото е Швейцария, но е на първо място заради малко по-добра голова разлика - 3:1 срещу 3:2. Сърбите имат три точки и за тях победата е без алтернатива.

Когато излязат на терена, отборите от група Е вече ще знаят крайното класиране в група F. Вероятността от нежелана среща с Германия още в осминафиналите оставя вратичка за тънки сметки. Те обаче крият голяма опасност, защото и Бразилия, и Швейцария могат да останат зад борда.

"Не можем да мислим за това (дали ще срещнем Германия) и няма да го направим. Мога да ви уверя. Който и да е съперникът, ние трябва да покажем, че заслужаваме да продължим", каза селекционерът на Бразилия Тите.

Той предупреди, че Сърбия притежава много силен отбор и "селесао" не може да си позволи да прави сметки и да играе за равенство. "Срещу нас ще бъде един много класен тим - Коларов, Иванович, Милинкович-Савич, Митрович, Матич. Предстои ни решаващ мач, от който изцяло зависи мястото ни в турнира", допълни Тите.

Дневник