инистър-председателят на Албания Еди Рама обяви откриването на сметка, с която да се събират средства за плащане на глобите на швейцарските национали Гранит Джака и Джердан Шакири. Кампанията се казва "Не се страхувайте от орела", написа премиерът във "Фейсбук".

Двамата футболисти бяха глобени от Дисциплинарната комисия на ФИФА заради начина, по който изразиха радостта си след головете си срещу Сърбия (2:1). В събота вечерта и двамата футболисти се разписаха при успеха, след което показаха жест с ръце, наподобяващ двуглавия орел от герба на Албания. Заради това те ще платят по 10 хиляди швейцарски франка.

Шакири и Джака са етнически албанци от косовски произход. По-големият брат на Гранит Джака - Таулант, се състезава за албанския национален отбор по футбол.

"Не се страхувайте от орела" е името на банковата сметка, в която всеки може да даде символичен принос, да плати абсурдната глоба, наложена от ФИФА на Гранит Джака и Джердан Шакири", написа Рами.

По думите му знакът с ръцете е характерен в случаи на радост. По думите му Джака и Шакири са донесли щастие на милиони албанци.

Дневник