Колоездачната Обиколка на Франция започва на 7 юли и се очаква да предложи едно от най-интересните издания за последните години. На шосето големите имена ще се опитат да спрат хегемонията на Крис Фрум, който печели неизменно в последните три години. Победата е много престижна, но тя върви и със сериозна парична премия. През тази година наградният фонд на най-голямото колоездачно състезание е почти 2.3 милиона евро и ще бъде разпределен между 22-ата отбора и общо 176 колоездачи, които ще стартират.

Както и в предишни години победителят в генералното класиране, който носи жълтата фланелка, ще получи 500 хиляди евро от наградния фонд. Освен това колоездачът получава и бонус за всеки ден, който е бил с лидерската фланелка. Разделено на километри, които се изминат, победителят в Тура през тази година ще получи по 149 евро за всеки километър на шосето, след като дистанцията е 3329 км.

Вторият в генералното класиране ще получи 200 хиляди евро, а третият на подиума – 100 хиляди.

В останалите категории, в които се прави класации, също има парична награда. Победителят за зелената фланелка по точки, която е за спринтьори, взима 25 хиляди евро. Толкова е и премията за лидера при катерачите (фланелката на червени точки). Победителят в класирането за състезатели до 25 години получава 20 хиляди евро.

Най-добрият отбор в състезанието получава 50 хиляди евро. Там класирането се прави, като се зачитат времената на първите трима от всеки отбор в Тура.

През 2017 г. Крус Фрум и "Скай", които доминираха, получиха 715 690 евро от наградния фонд. Това се дължеше на победата на Фрум, на факта, че 15 дни беше в жълто, както и на етапния успех на съотборника му Герант Томас в първия ден.

Фрум взе много по-малко от наградния фонд в "Джиро д'Италия", което спечели по-рано тази година. Британецът получи 240 хиляди евро, като 200 от тях бяха заради спечелването на розовото трико. Също така наградният фонд в Обиколката на Италия е по-малък от Тура.

dnevnik.bg