Германският национален отбор по футбол се готви за решителния си мач с Южна Корея, след който ще стане ясно дали световните шампиони ще продължат към осминафиналите. Важността на мача привлича и вниманието на запалянковците в Германия, но за бизнеса в страната проблем се оказва това, че срещата започва в 16.00 часа местно време.

Анализ на института IW показва, че германският бизнес може да бъде ощетен с до 200 млн. евро.

Очаква се едва около 30% от служителите да завършат докрай работния си ден. Ако всеки втори човек гледа мача в последния час от работния ден и не навакса загубеното време, то това ще коства на работодателите между 130 и 200 млн. евро, пише "Дойче веле", като се позовава на изнесената информация.

Анализаторите виждат и положителния ефект на мача в работно време. Според тях гледането на двубоя с колеги е възможност за сплотяване на колектива и подобряване на работната среда. А това може да доведе до повишаване на продуктивността в следващите дни.

"Невинаги става въпрос за пари, значение има и сплотяването на екипа. Определено няма нищо по-добро от това да гледаш вълнуващ футболен мач с колегите си", каза експертът от IW Кристоф Шрьодер. И добави: "Нека само се надяваме германският отбор да спечели".

От друга страна, се посочва, че загубите за едни сектори, могат да означават възможност за приходи за други. Например, ако служителите от дадена фирма си тръгнат преди края на работния ден, е възможно да отидат на бар или ресторант, където да похарчат пари.

dnevnik.bg