Италианският футболен гранд "Милан" беше изключен от европейските клубни турнири заради нарушаване на финансовия феърплей на УЕФА. Наказанието е за една година и ще бъде изтърпяно през идния сезон, в който "росонерите" трябваше да участват в групите на Лига Европа.

В края на миналата година УЕФА отказа споразумение с "Милан" и остави италианския клуб под финансов надзор. Последният преглед на счетоводния баланс на седемкратния европейски шампион е показал, че изискванията на финансовия феърплей отново не са покрити.

Съобщението на УЕФА дойде в същия ден, в който собственикът на "Милан" Юнхун Лу отказа да продаде клуба на американеца Роко Комисо. Според италианските медии китаецът е отказал оферта от 500 милиона евро за контролния пакет акции.

"Mилан" се намира в тежка финансова ситуация, която се задълбочи още повече с дългоочакваното и проточило се повече от година пристигане на Лу и водените от него китайските инвеститори.

През април 2017 г. китайците купиха "Милан" от бившия италиански премиер Силвио Берлускони за 740 милиона евро. Сделката трябваше да освободи клуба от дългове на обща стойност около 500 милиона, натрупани през последните 11 години от управлението на Берлускони.

С големи надежди беше очакван и първият трансферен прозорец, след като беше обещано сериозно подсилване на състава, за да могат "росонерите" да се върнат в битката за титлата. Миналото лято клубът похарчи над 200 милиона евро за нови играчи.

Оказа се обаче, че голяма част от операциите са финансирани със заем. Базираният в САЩ фонд за частни капиталови инвестиции Elliot Management е дал на Ли 180 милиона евро, за да бъде приключена сделката за собствеността, и още 125 милиона за летните трансфери, показа проучване на "Ройтерс" в края на 2017 г.

Заемът, който е с лихва от 11.5%, изисква от "Милан" да върне 350 милиона евро до октомври 2018 г. В противен случай клубът рискува да изпадне в неплатежоспособност. Ли започна отчаяно търсене на нови инвеститори, но без успех.

dnevnik.bg