Бразилия спечели надпреварата с Швейцария за първото място в група F на световното първенство по футбол в Русия. Петкратните световни шампиони постигнаха безпроблемна победа с 2:0 срещу Сърбия, а швейцарците завършиха 2:2 с Коста Рика.

Бразилия събра седем точки при голова разлика 5:1 и ще се изправи срещу Мексико в осминафиналите. Швейцария зае второто място с пет точки и ще играе с Швеция. Двата двубоя са съответно на 2 и 3 юли.

Сърбия се нуждаеше от задължителна победа срещу Бразилия, за да продължи напред. Тимът, воден от Младен Кръстаич, обаче беше далеч от класата на своя съперник и не успя да се противопостави на големия фаворит за титлата.

Бразилия доминираше и закономерно откри резултата в 36-ата минута след гениален пас на Филипе Коутиньо и технично изпълнение на Паулиньо. "Селесао" имаше проблеми единствено в рамките на десетина минути между 55-ата и 65-ата, когато сърбите създадоха няколко опасности. Тимът на Тите обаче се измъкна сух от тези по-трудни моменти и реши мача с попадение на Тиаго Силва в 68-ата минута.

Сърбия отпада в груповата фаза при трето поредно участие на световно първенство. През 2010 г. отборът отново си тръгна след една победа и две поражения, а четири години по-рано загуби всичките си мачове.

За последно сърбите стигнаха до директните елиминации преди 20 години във Франция, когато отстъпиха на Холандия в осминафиналите.

Мачът между Бразилия и Сърбия започна във вихрено темпо. Южноамериканците опитаха няколко скоростни атаки в началото. При една от тях Неймар се измъкна зад защитата и стреля, но вратарят спаси. С леко закъснение правилно беше маркирана засада на нападателя на ПСЖ.

В седмата минута се стигна до много неприятен момент за Бразилия. Левият краен бранител получи контузия и беше заменен принудително от Фелипе Луис. Първоначалните информации са, че травмата не е сериозно, а става въпрос за спазми в гърба.

Това оказа влияние върху играта на бразилския отбор, чийто начален устрем намаля в следващите минути. Все пак "селесао" контролираше играта, владееше продължително топката в половината на сърбите и не даваше никакви шансове на съперника.

В средата на полувремето пред Бразилия се откри първата добра възможност. Габриел Жезуш направи добър пробив отляво и с малко късмет намери нахлуващия на скорост Неймар. Нападателят на ПСЖ стреля от малък ъгъл, но Владимир Стойкович изби в корнер с върха на пръстите си.

В 29-ата минута Жезуш се измъкна на скорост по лявото крило, достигна до вратарското поле, след което финтира Милош Великович и си освободи позиция за удар. Нападателят на "Манчестър сити" обаче се забави твърде дълго и изстрелът му беше блокиран.

Седем минути по-късно Бразилия поведе. Коутиньо задържа продължително топката в центъра на терена, изчака включването от дълбочина на Паулиньо и пусна изключителен извеждащ пас над защитата към своя съотборник в "Барселона". Паулиньо се измъкна очи в очи със Стойкович и технично го прехвърли.

Бразилия продължи да диктува играта, а ситуацията на терена не се промени след почивката. Сърбите все пак опитаха да натиснат в търсене на изравнителен гол и десетина минути след началото на второто полувреме най-накрая организираха добра атака на скорост. Тя обаче беше провалена след лош пас към Адем Ляич.

В 56-ата минута Бразилия можеше да стигне до второ попадение след още едно чудесно подаване на Коутиньо. Той изведе Неймар на отлична позиция, който пробва шут по земята, но Стойкович спокойно изби топката с крак в ъглов удар.

Пет минути по-късно сърбите стигнаха до най-добрата си ситуация за гол в мача. Aнтонио Рукавина центрира отдясно. Вратарят Алисон пресече подаването, но не беше убедителен и прати топката на главата на Александър Митрович. Нападателят веднага опит удар с глава. Тиаго Силва обаче беше на точното място и спря пътя на топката към вратата.

Четири минути по-късно Митрович отново имаше възможност да обстрелва вратата на Алисон. Ударът му с глава обаче не затрудни вратарят на "Рома".

Бразилия обаче бързо спря устрема на Сърбия. В 68-ата минута Неймар центрира от корнер, Жоао Миранда се пребори с Митрович и освободи пространство за Тиаго Силва, който с глава от границата на вратарското поле не остави шансове на Стойкович - 2:0.

Този гол прекърши надеждите на европейския тим и в оставащите минути мачът на практика се доиграваше. Бразилците владееха топката и се забавляваха, а сърбите нямаха желание да ги пресират, за да я отнемат.

Неймар получи няколко изгодни положения да увеличи аванса на "селесао", но ги пропусна и затвърди впечатленията, че не се намира в добра форма.

За десети пореден път Бразилия печели групата си на световни футболни финали. Петкратните шампиони на планетата преодоляха груповата фаза на 13-и пореден мондиал.

В другия мач от групата Швейцария два пъти повеждаше срещу Коста Рика, но не успя да спечели. Четвъртфиналистът от предишния мондиал, който още след предишния кръг загуби шансове да продължи напред, стигна до първата си точка в Русия с куриозен гол от дузпа в 92-ата минута.

Блерим Джемайли даде аванс на Швейцария в 29-ата минута. След центриране от десния фланг Бреел Емболо по чудесен начин свали топката към границата на вратарското поле, откъдето оставеният абсолютно сам Джемайли разстреля вратаря Кейлор Навас.


Десет минути след почивката костариканците успяха да изравнят. Джоел Кембъл центрира от корнер, а Кендал Уотсън скочи най-високо във вратарското поле и отбеляза с глава.

Две минути преди края на редовното време швейцарците отново излязоха напред в резултата. Денис Закария се включи по десния фланг и достави отлично центриране към точката за дузпата за Йосип Дърмич. Дърмич, който десетина минути по-рано удари греда, този път беше точен с плътен шут в долния десен ъгъл.

В ответната атака главният съдия Клеман Тюрпен отсъди дузпа за Коста Рика, която обаче беше отменена след видеопреглед. Все пак във втората минута на добавеното време костариканците получиха наказателен удар за нарушение на Закария срещу Кембъл. Брайън Руис застана зад бялата точка. Неговият изстрел срещна гредата, но след това топката се отби в гърна на вратаря Ян Зомер и влетя в мрежата за крайното 2:2.

dnevnik.bg