Два от претендентите за световната титла Англия и Белгия излизат в директен спор за първото (или второто) място в група G. Резултатът от сблъсъка ще определи кой от двата отбора ще продължи в наглед по-лекия поток в елиминационната фаза.

Англия и Белгия вече си гарантираха място в осминафиналите на мондиала в Русия след две победи срещу Тунис и Панама. Двата тима имат еднаква голова разлика от 8:2, като при равенство класирането ще бъде определено въз основа на получените картони. В момента англичаните държат първото място, защото са получили един картон по-малко.

Победителят в групата ще отиде в на хартия по-трудния поток, където са Франция, Аржентина и Бразилия. Това превръща втората позиция в наглед по-привлекателната. Селекционерите на Англия и Белгия - Гарет Саутгейт и Роберто Мартинес, отхвърлиха възможността за евентуални сметки.

"Все още сме начело заради броя на картоните, но не сме сигурни дали това ще бъде предимство. Ще използваме инерцията, за да се подобряваме като отбор. Искаме да се представим на възможно най-високо ниво", каза Саутгейт в навечерието на двубоя.

Той допълни, че може да направи промени в състава срещу Белгия, но англичаните със сигурност ще гонят победата.

"Всеки гледа към вероятния път (към финала). Не мисля, че е професионално да излезеш на терена и да не искаш да победиш", заяви Мартинес.

Двубоят между Англия и Белгия е от 21.00 часа в Калининград. По същото време Тунис и Панама излизат в мач за престиж. В дебютното си участие на световни финали панамците отбелязаха исторически първи гол при тежкото поражение (1:6) от Англия, като сега ще се опитат да изненадат тунизийците в търсене на първата си победа.

Развръзката в непредсказуемата група Н също очаква да бъде разплетена, като за последните две места в осминафиналите се борят отборите на Япония, Сенегал и Колумбия. Смятаният за фаворит за първото място в групата Полша не покри очакванията и след две загуби беше изхвърлен от шампионата.

Сенегал и Япония заемат първите две места с по четири точки, а Колумбия е с три. Единствено победа устройва южноамериканците в последния им двубой срещу Сенегал. Мачът е от 17.00 часа, като по същото време се играят Япония и Полша. Равенство ще осигури място на осминафиналите за азиатците.

"Моралът ни е висок и трябва да бъде оптимисти. Можеше да ни е трудно да обърнем нещата в наша полза, но победихме в предишния мач и сега имаме сили и увереност. Трябва да се фокусираме върху нещата, които можем, за да достигнем пълния си потенциал", каза селекционерът на Колумбия Хосе Пекерман.

dnevnik.bg