Промените в закона за спортното хулиганство трябва да влязат за гласуване в парламента преди 20 юли, когато започва новият сезон на футболното първенство. Тази цел беше поставена на среща-дискусия, на която проблемът беше обсъждан от министъра на младежта и спорта Красен Кралев, депутати и представители на 13 от клубовете от Първа лига.

Предлаганите промени включват още точно дефиниране на термина "спортно хулиганство", повече правомощия за МВР при налагане забрана за посещение на спортни срещи и по-сериозни глоби при извършване на противообществена проява по време на спортно мероприятие, заявиха от пресслужбата на министерството на спорта (ММС).

От ММС посочиха още, че основна тема на дискусията с професионалните футболни клубове е била "въвеждането на фигурата на стюарда за обезпечаване сигурността и персонализирането на посетителите на спортни мероприятия при достъпа до спортния обект".

Кралев и представителите на отборите и общините са обсъдили проблемите пред персонализирането на билетите за мачовете. Според министъра това, което би било приложимо за "Васил Левски" и "Арена Армеец", не би могло да се използва на други спортни съоръжения.

"Толерантността към спортното хулиганство от страна на ММС е нулева. Смятам обаче, че е изключително важно при предлагането на законодателни промени те да бъдат обмислени и да се въведат по начин, който гарантира реален ефект. Никой няма полза от въвеждането на "кухи" мерки, които не могат да бъдат изпълнени", каза Кралев.

Изпълнителният директор на "Лудогорец" Ангел Петричев обясни, че клубът има въведена персонализация на билетите, но тя важи само при закупуването им, но не и при влизането на стадиона. Колегата му от "Левски" Красимир Иванов изтъкна, че 30-40% от билетите се купуват в последния момент, което също би създало трудности при евентуална персонализация. Според представителите на футболните клубове трябва да се намери баланс между изискванията за сигурност и удобствата за феновете.

Темата за проблемите с хулиганството в спорта излезе на дневен ред след инцидент на едно от дербитата между ЦСКА и "Левски" през пролетта, когато след хвърлена бомбичка пострадаха полицаи. Властите поискаха засилване на личната отговорност и по-тежки наказания за провинилите се.

Дневник