Неочаквано за мнозина действащият шампион Германия беше изхвърлен още в групите на световното първенство по футбол. Крахът на бундестима обаче не бива да се приема като изненада, защото най-ранното отпадане на отбора от 80 години насам има своето логично обяснение.

Четирикратните световни шампиони трябваше да видят сигналната лампичка и да обърнат внимание на предупрежденията, след като не можаха да покажат върхова форма в продължение на година преди шампионата в Русия. Но комбинацията от прекомерна увереност, инат и безразсъдство се превърнаха в токсична комбинация в мачовете от група F, което изпрати отбора у дома след само една победа в три срещи.

Някога машина за голове, играеща неукротим атакуващ футбол, силата на тима в Русия беше значително отслабена, за да се превърне в разнородна смесица, на която ѝ липсва единство и е неспособна да работи като отбор.

Очевидно най-голяма отговорност носи селекционерът Йоахим Льов. Той никога не обърна подобаващо внимание на знаците, които бяха видими още миналата година.

Световните шампиони отпреди четири години спечелиха Купата на конфедерациите през 2017 г. и завършиха по перфектен начин квалификациите с победи във всичките си десет мача. Льов се гордееше с дълбочината в състава, но след тези успехи нещата тръгнаха надолу.

В контролите германците завършиха наравно с Англия, Франция и Испания, преди да дойде загубата от Бразилия през март. Последва поражение от Австрия и измъчена победа срещу Саудитска Арабия, преди отборът да замине за Русия.

Льов непрекъснато експериментираше с избора си на състав и схемата на игра, настоявайки, че в основата на германския успех е да се приеме, че в контролите е позволено нещо да се обърка. Той остана уверен, че всичко ще мине добре, докато отборът не кацна в Русия.

Странният подбор

Неочаквано Льов остави извън състава избрания за най-добър млад играч за сезона във Висшата лига - Лерой Сане, който вероятно е най-талантливият германски футболист от своето поколение. Селекционерът реши да заложи на застаряващия нападател Марио Гомес и играчи извън форма като Сами Кедира и Месут Йозил.

Йозил и съотборникът му Илкай Гюндоган, които са от турски произход, се озоваха в центъра на голям скандал преди турнира заради снимките с турския президент Реджеп Ердоган. Призивите в Германия към Льов да остави извън състава двамата играчи, които определиха Ердоган за "моя президент", никога не са били сериозно обсъждани. Беше очевидно, че двамата не могат да играят на високо ниво, докато въпросите около снимките продължават и в Русия.

Йозил не се появи в игра след загубата от Мексико, но се завърна за последния решителен мач. Включването му не допринесе с нищо при поражението с 0:2 от Южна Корея. Бавен и склонен към грешки, на Йозил му липсваше креативността, която го превърна в име на домашната сцена през 2014 г.

Проблемите обаче не свършваха дотук. Без изявен лидер и с неспособност да отбележи въпреки многото шансове, отборът завърши с едва два вкарани гола за трите си мача.

"Бяхме малко самоуверени в откриващия двубой срещу Мексико. Мислехме, че можем просто да натиснем бутона и да спечелим", каза Льов още след поражението от Мексико. 58-годишният селекционер, който е начело на Германия от 2006 г., пое отговорността за фиаското, като предстои да видим дали ще изпълни договора си до 2022 г., или ще се оттегли от поста.

Дневник