Барселона" ще се раздели с българския баскетболист Александър Везенков, съобщи в. "Мундо депортиво". 22-годишният играч, който миналата година беше избран под №57 в драфта на НБА, има договор с каталунците до лятото на 2019 г. Той ще получи финансова компенсация за предсрочното прекратяване на контракта.

Напускането на Везенков беше очаквано, след като "Барселона" реши да остави Светислав Пешич начело на тима. Сръбският треньор няма намерение да разчита на българина, след като и през миналия сезон му даваше малко шансове за изява.

Везенков взе участие в 21 шампионатни срещи през сезон 2017/2018. Той записа 6.9 точки и 3.3 борби при 15 минути средно на мач. В предходния сезон българинът игра в 32 двубоя, в които имаше средно по 19 игрови минути, 9 точки и 3.2 борби.

На този етап няма яснота накъде ще се насочи Везенков. Силен интерес към него има от гръцкия вицешампион "Олимпиакос". Българският баскетболист е добре познат в гръцкото първенство, където игра за "Арис" между 2011 и 2015 г. и беше избран за най-полезен играч в последния си сезон.

Остава и опцията да заиграе в "Ню Джърси нетс", който го избран в драфта на НБА. Тя обаче изглежда малко вероятна, въпреки че "мрежите" имат сериозен дефицит на играчи на позицията на Везенков.

В момента тежкото крило е с българския национален отбор, на който му предстоят квалификации за световното първенство в Китай през 2019 г. На 29 юли националите посрещат Исландия, а на 2 юли ще гостуват на Чехия.

България заема последното място в групата си с една победа и три загуби. Чехите са начело с три победи и едно поражение. Исландия и Финландия имат по две спечелени и две загубени срещи. За следващата фаза на квалификациите ще се класират първите три отбора в групата.

Дневник