Колумбия и Япония се класираха за осминафиналите на световното първенство. Група Н се оказа поредната, в която се получи драматичен развой в последния кръг.

Южноамериканците спечелиха с 1:0 срещу Сенегал, а азиатците отстъпиха с 0:1 от Полша.

Колумбийците завършиха начело с шест точки и си осигуриха мач с втория в група G, където са Англия и Белгия. Вълнуващият финал и разултатите направиха така, че Япония и Сенегал да завършат с напълно еднакви показатели.

Двата отбора събраха по четири точки при голова разлика 4:4. Азиатците излязоха крайни победители заради това, че са получили по-малко картони в трите си мача.

Мачът между Колумбия и Сенегал вървеше спокойно с малко положения пред двете врати. Първият вълнуващ момент дойде в 17-ата минута, когато съдията Милорад Мажич даде дузпа за Сенегал.

Последва забавяне заради намесата на технологията за видеоповторение и съдията промени решението си - наказателният удар беше отменен, след като той прецени, че шпагатът на Санчес е чист и нарушение срещу Садио Мане няма.


Колумбийците държаха повече топката, но за цялата първа част имаха едва един удар. Труден момент за отбора се оказа принудителната смяна на Хамес Родригес в 31-ата минута, като на мястото му влезе Луис Муриел. Сенегал имаше повече опити, но без да затруднява съперника си.

След почивката южноамериканците постепенно увеличаваха влиянието си, а положенията пред двете врати продължиха да отсъстват.

Ключовият момент дойде в 74-ата минута, когато Мина засече с глава центриране от ъглов удар от дясно и даде преднина на отбора си. Сенегал мигновено се насочи в нападение, но стигна само до няколко разбърквания.

В другата среща също на преден план излезе надлъгването. Поляците, които бяха загубили възможностите си за класиране, успяха да спечелят и изиграха ключова роля за подреждането в групата.

Мачът беше равностоен с малко опасности пред двамата вратари. В 12-ата минута Шинджи Оказаки стреля с глава, но топката мина покрай гредата. В 32-ата вратарят на японците се намеси добре и спаси удар с глава на играч на съперника.

Ян Беднарек донесе победата за Полша с гола си в 60-ата минута. Той отбеляза със силен удар отблизо след центриране от фаул.

До края японците не можаха да променят хода на мача, но въпреки това се класираха за осминафиналите.

Дневник