Григор Димитров спечели последния си мач преди "Уимбълдън". Българинът победи руснака Карен Хачанов в двубой от демонстративния турнир на тревни кортове Aspall Tennis Classic в Хърлингам. Шестият в световната ранглиста загуби първия сет, но направи обрат и се наложи с 6:7 (4), 6:4 и 10:6 в шампионския тайбрек.

Димитров и Хачанов изиграха оспорван първи сет, който премина под доминацията на сервиращите. Единствените точки за пробив дойдоха при 6:5 в полза на българина. Той поведе с 40:15 и имаше два поредни сетбола. Хачанов обаче се спаси и стигна до тайбрек.

В него руснакът започна по-добре и взе солиден аванс от 6:3. Димитров спаси трите поредни сетбола, които се откриха пред съперника му. Хачанов обаче се добра до четвърта възможност и я реализира.

Във втората част Димитров реализира ранен пробив, който затвърди уверено и поведе с 3:1. До края на сета българинът имаше проблеми само в едно от подаванията си - при 3:2, когато отрази точка за връщане на пробива.

Шампионският тайбрек стартира с размяна на двойни грешки, а равенството се задържа до 6:6. Димитров взе следващите три точки и стигна до три мачбола при 9:6. Още първият беше реализиран, след като Хачанов допусна двойна грешка.

Това беше вторият демонстративен турнир, в който Димитров взе участие преди "Уимбълдън". Във вторник той надигра голямата надежда на гръцкия тенис Стефанос Циципас със 7:6 (4), 6:1 в надпреварата The Boodles Challenge в "Стоук парк".

Преди това българският тенисист взе участие в един официални турнира - в лондонския клуб "Куинс". Шампионът от 2014 г. отпадна още във втория кръг след тежко поражение от Новак Джокович.

Димитров ще играе за осми пореден и общо девети път в "Уимбълдън". Най-старият и престижен турнир в света започва в понеделник, а българинът е поставен под №6. България ще има представител и в женската надпревара, след като Виктория Томова преодоля квалификациите.

Дневник