В пестелив мач резервите на Белгия победиха резервите на Англия с 1:0 и донесоха на своя отбор първото място в група G на световното първенство в Русия. Белгийските футболисти записаха трета победа от три мача и влязоха в по-силния поток на директните елиминации.

В осминафиналите Белгия ще играе с Япония. Другите осминафинали в този поток са Бразилия - Мексико, Франция - Аржентина и Уругвай - Португалия.

Англия ще се изправи срещу Колумбия, а победителят от този мач ще се бори за място в четвъртфиналите с Швеция или Швейцария. Другите oсминафинали в долната половина на схемата са Испания срещу Русия и Хърватия срещу Дания.

В другия мач от група G Тунис победи Панама с 2:1 и зае третото място с три точки. Панама приключва дебютното си участие на световни финали с три загуби в три мача и голова разлика 2:11.

Белгия направи осем промени в стартовия, а Англия - девет. Роберто Мартинес заложи на трима в центъра на отбраната - Дедрик Боята, Томас Вермаелен и Леандер Дендонкер. Тибо Куртоа отново беше на вратата, а останалите титуляри бяха Муса Дембеле, Маруан Фелайни, Юри Тилеманс, Торган Азар, Насер Шадли, Аднан Янузай и Миши Батшуай.

Гарет Саутгейт избра много дефанзивна схема за двубоя. Той също стартира с трима в центъра на защитата - Фил Джоунс, Джон Стоунс и Гари Кейхил. Дани Роуз и Трент Александър-Арнолд бяха на двата фланга. Като вътрешни халфове започнаха Ерик Дайър, Фабиан Делф и Рубен Лофтъс-Чийк. В предни позиции бяха само Маркъс Рашфорд и Джейми Варди.


Мачът започна на сравнително висока скорост, но след първите десетина минута темпото драстично спадна. В шестата минута Тилеманс получи пространство пред наказателното поле и стреля от 20-ина метра, но Джордан Пикфорд спаси.

В деветата минута англичаните бяха на път да допуснат много нелеп гол. Фелайни свали топката към вратарското поле. Пикфорд първоначално я улови, но след това я изпусна и Батшуай успя да я насочи към вратата. Keйхил обаче изчисти от голлинията.

Англия играеше предимно в своята половина, а в предни позиции разчиташе изцяло на опити за дълги подавания зад защитата към Рашфорд и Варди. Двамата обаче бяха сами в предни позиции и топката рядко достигаше до тях.

След скучни минути Фелайни раздвижи публиката с опасен удар след центриране от корнер. Стоунс обаче застана на пътя на топката и изчисти в корнер. Това беше и всичко по-интересно пред двете врати през първото полувреме, в което за отбелязване бяха основно двата жълти картона, които белгийците получиха. В тази ситуация при равенство те щяха да останат на второ място в групата по критерия за феърплей.

Второто полувреме започна по-динамично. В 48-ата минута Варди и Рашфорд за пръв път се пребориха за топката при далечно подаване. Нападателят на "Лестър" изведе колегата си от "Манчестър юнайтед", който потърси удар с външен фалц към далечния ъгъл, но го направи много неточно.


Три минути по-късно Белгия откри резултата. Аднан Янузай получи топката вдясно от вратата, освободи си пространство за удар с чудесен финт и със страхотен шут с левия крак намери далечния ъгъл.

След гола Белгия се прибра по-дълбоко в своята половина. Дълго време обаче английските футболисти не успяваха да създадат нищо интересно пред вратата на Куртоа.

В 66-ата минута се стигна до първото и оказало се единствено чисто голово положение за "трите лъва". Варди изведе Рашфорд очи в очи с Куртоа. Нападателят на "червените дяволи" обаче не успя да преодолее вратаря на "Челси".

В заключителните минути на мача в игра се появи Дрийс Мертенс, а Белгия изведнъж тръгна в атака. В 89-ата минута Пикфорд спаси хубав удар на Мертенс, а в добавеното време Фелайни пропусна да донесе по-убедителен успех на Белгия.

Дневник