Първата фаза от световното първенство по футбол в Русия е вече в историята, a в борбата за титлата останаха 16 от 32-та отбора. Мачовете в осемте групи предложиха много вълнуващи моменти, а интрига имаше до последно.

Груповата фаза даде частичен отговор на най-важния въпрос за разпределението на силите и състоянието на големите фаворити. Нито един от тях не убеди с представянето си, че може да спечели безпроблемно световната титла. Всички големи претенденти показа колебания, а един от тях отпадна по-рано от предвиденото.

Най-звучен беше крахът на действащия шампион Германия. Бундестимът пристигна в Русия с амбицията да стане едва третият отбор, защитил световната си титла, след Бразилия през 1962 г. и Италия през 1938 г. За трети пореден път и за четвърти в последните пет мондиала обаче носителят на трофея беше елиминиран още в груповата фаза.

Германците записаха най-ранното си отпадане от турнира от 80 години насам след две загуби от Мексико и Южна Корея. Изстраданата победа срещу Швеция във втория мач не можа да вдъхнови бундестима да обърне ситуацията в своя полза. И в трите срещи тимът на Йоахим Льов показа безидейна игра и с едва два отбелязани гола заслужено си тръгва от турнира като последен в групата си.

"Към цялата нация - съжалявам, че ви разочаровахме. Заедно сме от 2006 г. и не ми е никак приятно, че не успяхме в това наше начинание. Загубихме и натъжихме всички, извинявам се още веднъж", разкая се селекционерът Льов след разочарованието.

Въпреки колебанията фаворит за титлата остава Бразилия, която се класира за елиминациите за 13-и пореден път. "Селесао" потегли колебливо с равенство срещу Швейцария (1:1), но постепенно набра скорост след трудна победа в края срещу Коста Рика (2:0) и безпроблемен успех срещу Сърбия (2:0).

Бразилците имат потенциал в резерв, множество варианти на почти всички постове и тепърва от тях ще се очаква да покрият ролята на основен фаворит за трофея. Слабата форма на Неймар е нещото, което буди най-големи притеснения у "селесао".

Друг от претендентите за титлата - Испания, вероятно не можа да се отърси от треньорската рокада ден преди началото на турнира. "Фурия роха" започна със зрелищно равенство срещу Португалия (3:3), което даде поводи за оптимизъм, но впоследствие само късметът покри отбора да завърши на първо място в група B след неубедителните изяви срещу Иран (1:0) и Мароко (2:2).

"Имахме късмет, трябва да сме честни. Това, което направихме, не беше начинът да минем през този мач. Дадохме прекалено много свобода на нашите противници и те ни наказаха", каза селеционерът на испанците Фернандо Йеро след инфарктния двубой срещу Мароко, в който отборът му изравни резултата в добавеното време.

Франция завърши спокойно на първото място в група С, но отборът не убеди. Победи с един гол разлика срещу Австралия и Перу и скучно нулево равенство с Дания дадоха повод за повече размисли за Дидие Дешан, отколкото успокоение, че отборът продължава напред.

Първия си тест "петлите" ще срещнат още в осминафиналите, където играят с Аржентина. Южноамериканците се промъкнаха през иглени уши до елиминационната фаза след драматична победа в края срещу Нигерия. Представянето на Аржентина показа, че отборът има пробойни във всяка зона, като тимът е зависим и ще продължи да разчита много на звездата Лионел Меси.

Хърватия и Белгия са готови за пробив

Хърватия е един от отборите, които впечатлиха най-много с представянето си. За пръв път тимът спечели групата си на световно първенство и за втори се класира за елиминационната фаза. При предишният хърватите стигнаха до бронзовите медали във Франция 1998.

Отборът изглежда готов да направи пробив в турнира. С балансиран състав и силна средна линия, движена от Лука Модрич и Иван Ракитич, хърватите могат да изненадат всеки от големите фаворити. Отборът прикова погледите с три победи в групата срещу Нигерия (2:0), Аржентина (3:0) и Исландия (2:1).

Предпоставка за стигане далеч в надреварата е наглед по-лесния поток, в който са хърватите. Те срещат Дания в осминафинала, а на четвърфинал ги очаква евентуален сблъсък със световния шампион от 2010 г. Испания, който ще се изправи срещу домакина Русия.

Със силното си представяне в груповата фаза белгийците дадоха заявка, че ще бъдат фактор в турнира. С талантливото си поколение "червените дяволи" ще търсят да надградят представянето си от световното преди четири години и Евро 2016, когато стигнаха до четвъртфиналите.

Белгия разполага с изключителна мощ в атака с Дрийс Мертенс, Ромелу Лукаку и Еден Азар. Всеки от тях е способен да направи разликата, а креативността на Кевин де Бройне ще бъде ключова при създаването на голови положения за тримата в атака.

Световно на дузпите

Световното в Русия влезе в историята, след като се превърна в шампионата с най-много отсъдени дузпи. До момента бяха изпълнени 26 наказателни удара, което задмина скоростно досегашния рекорд от 18, а тепърва предстоят завързаните двубои от елиминационната фаза.

Рекордният брой дузпи стана факт до голяма степен заради въвеждането на технологията за видеоповторения (VAR). В момента голяма част от спорните положения в наказателните полета се преглеждат, като остава човешката грешка и субективният човешки фактор при оценката.

Мненията за ползата на видеоповторенията остават разнопосочни. Но дори и с по-чиста игра VAR няма да намали споровете.

"Камерите работят добре, но тези, които ги контролират, са много зле. Това е живата истина. В някои ситуации, в които има предпоставка за преглеждане, се казва на съдията да продължи. В други той не взима решение. Когато има съмнения, се преценява и кой отбор е отсреща. Това ме навежда на мисълта, че четиримата, които са вътре, не са на ниво тогава, когато трябва", каза анализаторът на БНТ за световното първенство Христо Стоичков.

"Най-доброто световно"

Русия стартира с увереност, че ще организира едно от най-добрите световни първенства по футбол. Страната беше амбицирана да се покаже по възможно най-добрия начин пред света чрез най-големия футболен форум.

Притесненията на организаторите включваха евентуални безредици, породени от хулиганство и дискриминация. До големи скандали до момента не се стигна, като мнозина фенове и официални лица бяха впечатлени от организацията на турнира.

"Русия е политическа, икономическа и спортна сила. 88 години след първото световно виждаме най-добрият шампионат в историята. Доволни сме от гостоприемството и се запознахме с руската култура", каза министърът на спорта в Уругвай Фернандо Касерес.

"Организацията на световното е чудесна. Благодаря на всички хора в Русия, на организаторите и на президента Владимир Путин. Това, което се случва тук, е невероятно. Всичко е изпипано до последната подробност. Виждал съм много турнири, но този е най-добрият", заяви вицепрезидентът на Сръбския футболен съюз Саво Милошевич.


Най-голям беше страхът за конфронтации между английски и руски фенове по подобие на сблъсъците по време на европейското във Франция преди две години. Притесненията се увеличиха след безредиците с руски ултраси през пролетта, при които се стигна до смъртта на един полицай.

Част от руските ултраси бяха заявили, че са специално обучени за действие в улични боеве и сблъсъци със сигурност ще има по време на световното. Строгите мерки срещу хулиганството и малкото английски фенове, които пътуваха за Русия, допринесоха за липсата на размирици.

Дневник