Кубрат Пулев и Джарел Милър са постигнали договорка да се боксират в България на 1 септември. Това обяви мениджърът Ивайло Гоцев от американската промотърска компания Epic Sports, която спечели търга за организиране на двубоя.

Международната боксова федерация (IBF) насрочи търг за елиминационен мач между Пулев и Уайт, който да излъчи претендент за световната титла на Антъни Джошуа. 37-годишният българин и 29-годишният американец са съответно първи и втори в ранглистата на IBF след световния шампион.

Epic Sports предложи 2.11 милиона долара, а следващото най-висока оферта беше 1 милион. Ако се стигне до провеждането на двубоя, Пулев ще получи 75% от наградния фонд. За Уайт ще останат 25%, или 528 хиляди долара, което ще е рекордна сума в кариерата му.

"В постоянен контакт съм с хората на Милър. Обсъждахме вариант двубоят да е в САЩ, но Милър все още не е толкова голямо име и спортните канали и боксовите мрежи в страната не са заинтересовани от отразяването му. Така че двубоят ще е в България на 1 септември", каза Гоцев, цитиран от "Меридиан мач".

По думите му промотърът на Милър е заявил пред IBF, че искат този двубой и американският боксьор е на разположение. Гоцев допълни, че договорите вече са били изпратени и е "време да направим тази битка".

"Червеният килим ще бъде опънат пред Милър и хората му в София и те ще усетят гостоприемството на българите и красотата на тази страна", каза още българският промотър.

Пулев също приветства Милър на българска земя. "Това ще бъде възможност да направим един вълнуващ мач в тежка категория пред невероятни фенове на бокса", написа българският боксьор в личния си сайт.

До насрочването на търг за този мач се стигна, след като пропадна първоначалният вариант - двубой между Пулев и Дилиън Уайт. Тогава отново имаше наддаване, което беше спечелено от Epic Sports & Entertainment с оферта от 1.5 млн. долара. Промотърът на британеца - "Мачрум", предложи 831 хил. долара, а представляващата българина компания - "Зауерланд", подаде оферта на стойност 801 хил. долара.

Пулев обяви, че мачът ще е през август и с 95% сигурност ще е в България. Уайт обаче реши да се боксира с доскорошния шампион на Световната боксова организация (WBO) Доузеф Паркър. По думите на промотъра му Един Хърн този мач ще отвори много повече врати за клиента му, отколкото ако срещне Пулев, и ще му донесе седемцифрена сума вместо 375-те хиляди долара, които щеше да спечели от евентуален двубой с българина.

Милър е непобеден на професионалния ринг, като има 21 победи, 18 от които с нокаут. В актива му има и едно равенство. Последният двубой на американеца беше срещу французина Йоан Дюапас на 28 април и завърши с победа по точки.

През ноември той се справи с поляка Мариуш Вах след технически нокаут в деветия рунд, а през лятото на миналата година надигра сънародника си Джералд Уошингтън след отказване след осмия рунд.

Пулев не се е боксирал повече от година. Последният мач на българина беше победата по точки срещу американеца Кевин Джонсън в зала "Арена Армеец" на 28 април 2017 г. Преди това той имаше още един мач в България - нокаута в третия рунд срещу нигериеца Самюел Питър в края на 2016 г.

Дневник