Григор Димитров ще се изправи срещу носителя на три титли от Големия шлем Стан Вавринка в първия кръг на "Уимбълдън". Българинът, който игра полуфинал в Лондон през 2014 г., е поставен под №6 в схемата.

Вавринка, за когото тревните кортове са най-неудобната настилка, влиза в турнира като №225 в световната ранглиста. 33-годишният швейцарец все още търси предишната си форма, след като заради операция пропусна втората половина на миналия сезон.

Трикратният шампион в Големия шлем има само пет победи в 13-те си мача през 2018 г. Той отпадна в първия кръг на "Ролан Гарос" и във втория на Аustralian Open, а на тревни кортове изигра три двубоя - победа срещу Камерън Нори (6:2, 6:3) и загуби от Сам Куери (5:7, 7:6, 1:6) и Анди Мъри (1:6, 3:6).

Димитров също не се намира в добра форма. След разочароващия сезон на клей българинът започна с големи надежди сезона на трева, но отпадна още във втория кръг на турнира в "Куинс" след тежко поражение за 65 минути срещу Новак Джокович.

Шампионът от финалите на АТП все пак загря за "Уимбълдън" с две победи в демонстративните турнири на трева. Освен това той има предимство срещу Вавринка, като спечели всеки един от последните четири двубоя помежду им. Те имат една среща на тревни кортове - в полуфиналите в "Куинс" през 2014 г., когато Димитров се наложи с категоричното 6:2, 6:4, а впоследствие вдигна трофея.

Победителят от седмия им двубой ще играе във втория кръг италианеца Томас Фабиано или индиеца Юки Бамбри. Първият поставен, който Димитров може да срещне, е голямата надежда на гръцкия тенис Стефанос Циципс в третия кръг.

Потенциални съперници на българина при достигане до осминафиналите са Джон Иснър и Пабло Кареньо Буста, а при евентуален четвъртфинал - миналогодишният финалист Марин Чилич, Милош Раонич и Лука Пуи.

Рекордьорът по титли от Големия шлем и "Уимбълдън" Роджър Федерер ще започне защитата на титлата срещу сърбина Душан Лайович. Двукратният шампион Рафаел Надал ще играе с Дуди Села от Израел.

dnevnik.bg