Първата ракета на България Виктория Томова е близо до мечтан двубой с носителката на 23 индивидуални титли от Големия шлем Серена Уилямс. За целта двете трябва да преодолеят първия кръг на започващия в понеделник "Уимбълдън".

Томова ще направи дебют в най-старата тенис надпревара в света, след като за пръв път преодоля квалификации на турнира от Големия шлем. 23-годишната българка ще се изправи в първия кръг срещу чехкинята Тереза Смиткова.

Смиткова заема 167-ото място в световната ранглиста и участва с "уайлд кард". Тя обаче има силни резултати на трева, достигала е до №57 в света през 2015 г., а през 2014 г. игра осминафинал на "Уимбълдън". Това е й най-доброто й постижение в турнирите от Големия шлем.

Миналата седмица 23-годишната чехкиня спечели турнира на тревни кортове от категория ITF в Илкли, като започна от квалификациите и записа осем поредни победи по пътя към титлата.

Досега Томова и Смиткова не са играели помежду си. За българката, която е №136 в света, това ще е второ участие в турнирите от Големия шлем. През януари тя влезе в основната схема на Australian Open като "щастлива губеща" от квалификациите, като записа тежка загуба от американката Никол Гибс.

Серена Уилямс, която преследва осма титла от "Уимбълдън", започва турнира срещу холандката Аранча Рус, която е 107-а в световната ранглиста.

37-годишната американката попадна в много силната последна четвърт на схемата. Още в третия кръг е възможна среща с поставената под №5 Елина Свитолина. В осминафиналите потенциална съперничка е финалистката от US Open Мадисън Кийс.

Другите сериозни имена в тази част на схемата са шампионката от Australian Open Каролин Вознячки, Коко Вандеуей, Анастасия Севастова, Агниешка Радванска, Луцие Шафаржова и Екатерина Макарова.

Световната №1 Симона Халеп започва турнира срещу японката Куруми Нара. Шампионката от "Ролан Гарос" също е в доста труден поток, като в третия кръг може да срещне Анастасия Павлюченкова, в четвъртия - Джоана Конта или Елиз Мертенс, а в четвъртфиналите - Петра Квитова, Йелена Остапенко или Мария Шарапова.

dnevnik.bg