Бившият селекционер на българския национален отбор по волейбол Радостин Стойчев стана спортен директор на полския "Сточня" (Шчечин). Ръководството на клуба обяви, че със знанията и опита си 48-годишният специалист ще допринесе за изграждането на силен отбор и развитието на дългосрочен проект.

"Името и постиженията, които той има, говорят сами за себе си. Искаме да се учим от най-добрите и ако имаме такива цели, тогава Радо е идеалният човек, който може да ни помогне", заяви президентът на "Сточня" Якуб Маркиевич пред клубния сайт.

"Ще изградим клуб със здрави основи, които ще функционират по този начин през годините, и Стойчев ще е отговорен за това", допълни той.

"Сточня" е създаден през 2003 г., като през миналия сезон носеше името "Еспадон" и завърши на 12-о място в полското първенство. През лятото клубът от Шчечин заяви амбиции да изгради конкурентен отбор, който да се бори за челно класиране в шампионата. Тимът вече привлече един от най-добрите полски национали в последните години - Бартош Курек.

Позицията на спортен директор е нова за Стойчев, който досега е бил треньор. За последно българинът водеше италианския "Модена", но беше уволнен през лятото заради бунт на играчите в отбора. Тогава състезателите начело със звездите Ървин Нгапет и Бруно Резенде се обявиха против методите му на работа.

Стойчев постигна най-големите си успехи начело на "Тренто", на който беше треньор в два периода между 2007 и 2016 г. Той изведе италианския тим до 16 трофея, включително три титли в Серия А, три в Шампионската лига и четири в световното клубно първенство.

Между 2010 и 2012 г. Стойчев водеше българския национален отбор. На клубно ниво е бил треньор още на "Славия", "Динамо" (Москва) и "Халкбанк", като с трите отбора спечели общо шест трофея.

dnevnik.bg