ФИФА няма намерение да променя правилото за жълтите картони, което определи единия от участниците в осминафиналите на световното първенство по футбол в Русия.

Япония и Сенегал завършиха с равен брой точки, равенство в директния двубой и еднаква голова разлика в група Н. Така битката за второто място беше решена от критерия за феърплей, според който отборът с по-малко картони заема по-предна позиция. Азиатците имаха четири жълти картона, а африканците - шест.

Подобен казус имаше и в група G, където Англия и Белгия бяха с по шест точки и голова разлика 8:2 преди последните си мачове. При равенство в директния сблъсък отново критерият за картоните щеше да влезе в сила. Белгийците все пак спечелиха с 1:0, завършиха начело в групата и се озоваха в по-силния поток на мондиала.

"Това е първото световно след въвеждането на правилото и очевидно се опитваме да избегнем тегленето на жребий. Вярваме, че отборите трябва да продължават напред заради представянето си. Ще направим анализ след световното, но не виждаме никаква нужда правилото да се променя", каза изпълнителният директор на ФИФА за световните първенства Колин Смит.

Правилото предизвика много дискусии. Мачът между Япония и Полша се превърна в истински фарс. След като изостанаха с 0:1, азиатците се стремяха да убият темпото и действаха предпазливо, за да не получат картон или да допуснат нов гол, тъй като този резултат не им гарантираше продължаване.

До голяма степен феърплеят остана на заден план и в мача между Англия и Белгия. Особено явно беше нежеланието на англичаните да спечелят. Те излязоха с изключително дефанзивна схема. След като получиха гол, англичаните направиха някакви опити да стигнат до вратата на съперника, но въпреки това си личеше удовлетворението им от този развой на срещата.

"Това са изолирани случаи, защото те се озоваха в определен сценарий, който зависеше от головата разлика и други критерии. Футболът е състезателна игра. Феновете, които са платили пари да гледат, очакват да видят точно това. И мисля, че го видяха", каза още Смит.

Дневник