Мъжкият национален отбор по баскетбол спечели инфарктна победа срещу Исландия и запази шансове да продължи в следващата фаза на квалификациите за световното първенство в Китай през 2019 г. Българските баскетболисти се наложиха с 88:86 в драматичен мач в зала "Арена Ботевград".

Половин минута преди края тимът на Любомир Минчев имаше седем точки аванс, но едва не загуби двубоя по нелеп начин. Исландците намалиха изоставането си до две точки преди последните 15 секунди. Александър Везенков можеше да подсигури успеха на България, но направи два пропуска от наказателната линия. Хаукир Палсон получи възможност да открадне победата за гостите, но не успя да отбележи от зоната за три точки със сирената.

По този начин българският отбор се размина с нова загуба след обрат в края, както се случи в предишните две квалификации - срещу Чехия (76:78) и Финландия (70:75).

До края на този етап от пресявките остава един кръг. България гостува на Чехия на 2 юли и при успех ще продължи в следващата фаза. Националите могат да се класират и при загуба, но тогава ще зависят от развоя на другите срещи.

"Щастлив съм, че победихме и доставихме радост на феновете, които дойдоха да ни подкрепят. Беше ни много тежко, с доста проблеми през цялата подготовка. Не играхме добре и единсвеното добро беше високият ни процент на стрелба от тройката. Напрежението и важността на мача може да е изиграло някаква роля, но не искам да търся причини в това", каза треньорът Минчев.

Според него е притеснително, че отборът допуска колебания в големи периоди от мачовете.

"През второто полувреме намалихме грешките, но точно тогава, когато поведохме с 10 точки, за около 4-5 минути допуснахме те да ни поведат горе-долу с толкова, което не е добър показател. Това нещо, което казах и на момчетата преди мача е, че откакто съм треньор на тима, този отбор винаги се е борил до края и това е едно от нещата, които ни помогнаха в днешния труден момент", завърши Минчев пред БНТ.

Дневник