С мачовете Франция – Аржентина и Уругвай – Португалия започва фазата на директните елиминации на световното първенство. По една или друга причина и четирите отбора, които започнаха турнира с големи амбиции, имат трудна задача още на осминафиналите.

Първият мач за деня е в 17 ч. в Казан между Франция и Аржентина, а Уругвай и Португалия се срещат в 21 ч. в Сочи.

Аржентина се промъкна на осминафиналите след драматична развръзка в своята група D. Южноамериканците спечелиха последния си мач с Нигерия с 2:1 по инфарктен начин и получиха помощ от Хърватия, която надви Исландия.

Въпреки проблемите от лагера на Аржентина изразиха увереност, че елиминациите са друга територия и отборът има шансове да продължи да напред.

"Ще играем буквално с нож между зъбите ни", каза треньорът Сампаоли.

Той обеща агресивна Аржентина и обясни, че играчите му са едни от най-добрите в света.

"Много се говори, че Меси нарежда какво да се случва в отбора, но това не е така. По време на мач, аз говоря с играчите, допитвам се до тях, защото те са на терена, имат различни усещания", отговори Сампаоли по повод видео, на което се вижда, че пита Меси дали да пусне Агуеро в мача срещу Нигерия.

По всяка вероятност Аржентина ще играе със същия състав, който победи Нигерия, след като направи силно първо полувреме. Очаква се отново Гонсало Игуаин да започне до Лионел Меси в атака. Франко Армани пък ще запази мястото си на вратата.

Франция записа солидно представяне в група С с две победи и едно равенство, допускайки едва един гол в мрежата си. Въпреки това капитанът на тима Юго Лорис смята, че "петлите" ще трябва да надскочат възможносите си, за да победят Аржентина.

"Аржентина е финалист от преди четири години, това ще е един труден мач. Това, че имаха проблеми в групата не значи нищо, вижте само какви играчи имат", каза Лорис.

"Трябва да сме на ниво и да играем така, че да не съжаляваме за нищо. Всеки корнер, удар или пас може да ни бъде последен в този турнир", каза вратарят.

Неговият треньор Дидие Дешан разкри, че ще разчита много на играчите от Ла Лига в защитата, които познават Меси и знаят как да го спрат. Специалистът ще върне титулярите, които получиха почивка срещу Франция, а в защита ще има трима от испанското първенство – Ернандес, Юмтити и Рафаел Варан.

"Меси е Меси и може да окаже голямо влияние върху всеки мач дори с едно докосване. Трябва да сме готови за всичко и аз много разчитам на тези, които го познават", каза Дешан.

Франция никога не е отпадала на осминафинал на световни първенства, като преди четири години напусна на фаза четвъртфинали. Аржентина също рядко отпада в първия елиминационен кръг, като за последно това се е случвало през 1994 г.

В исторически план "петлите" също не се радват на успех. Те имат само две победи в 11 мача срещу Аржентина. За южноамериканците успехите са шест.

Роналдо срещу Уругвай

Селекционерът на Уругвай Оскар Табарес обясни, че за да може тимът му да отстрани Португалия трябва да се справи с Кристиано Роналдо.

"Ключово в такива мачове е спокойствието. То се придобива с опит, какъвто моите момчета имат. Но и в Португалия девет от играчите са европейски шампиони. Разбира се техният лидер е Роналдо, когато той има ден не може да бъде спрян. Хубавото е, че моите футболисти го познават добре от испанското първенство", каза Табарес.

Опитният специалист обясни, че Уругвай има своите шансове, защото разполага с не по-малко добри нападатели като Луис Суарес и Единсон Кавани.

В груповата фаза урусите записаха три победи и не допуснаха гол. В лагера на Португалия обаче не се притесняват от това.

"Ясно е, че един отбор се гради около звездите си. Но ние не правим разлика от Уругвай – те имат Суарес и Кавани. Те са двама от най-добрите нападатели в света. При нас не е само Роналдо и не само той може да вкара, опасността идва от всички", каза треньорът Фернандо Сантош.

Дотук двата тима са играли само два пъти като Португалия печели с 3:0 през 1966 г., а пест години по-късно двубоят завършва 1:1.,

Дневник