Франция е първият четвъртфиналист на световното първенство след драматична победа с 4:3 над Аржентина. Двата тима направиха впечатляващ спектакъл на стадиона в Казан, с който беше дадено начало на преките елиминации на световните финали.

19-годишният Килиан Мбапе вдъхнови "петлите" за успеха, след като вкара два гола и изработи дузпа. Другите две попадения бяха на Антоан Гризман от 11-те метра и Бенжамен Павар. За Аржентина точни бяха Анхел Ди Мария, Габриел Меркадо и Серхио Агуеро в добавеното време.

Мачът беше много драматичен и премина през няколко обрата. Първо Франция поведе, но с попадения в 41-ата и 48-ата минута южноамериканците излязоха напред. Тогава последва силният период на Мбапе и в рамките само на 11 минути Франция обърна на свой ред.

За французите това е второ поредно класиране на четвъртфинал. Преди четири години "петлите" отпаднаха именно на този етап след поражение с 0:1 от бъдещия шампион Германия.

Аржентина не е напускала световни финали в първия кръг на елиминациите от 1994 г. Последното ранно отпадане на южноамериканците беше преди 16 години, когато дори не преминаха групите.

Още първите минути си пролича каква ще е ситуацията на терена, след като двата заложиха на съвсем различен подход. Аржентинците държаха продължително топката, използваха къси пасове, докато "петлите" търсеха много по-директен път към вратата на Франко Армани.

В деветата минута звездата на френския тим Антоан Гризман стреля от пряк свободен удар, но топката срещна гредата.

Само две минути по-късно Франция получи нов отличен шанс, след като Килиан Мбапе тръгна мощно още от половината на своя отбор. Нападателят набра скорост и подмина Маскерано и Енцо Перес, но беше повален в наказателното поле от Маркос Рохо.

Иранският съдия Фагани дори не се нуждаеше от повторение на ситуацията и веднага отсъди дузпа, виждайки се ясно, че Рохо блъска в гръб нападателя на Франция.

Гризман застана зад топката и с хладнокръвно изпълнение по тревата откри резултата – 1:0.

По-добрата игра на Франция продължи като отборът се дръпна в собствената си половина и разчиташе на контраатаки. Футболистите на Дидие Дешан бяха много добре организирани и стояха близо един до друг.

Н’Голо Канте пък се задържаше много близо до левия защитник Люка Ернандес, за да му помага в опазването на Меси, който често се преместваше към фланга.

В 19-ата минута по-опростената игра на Франция отново свърши работа. Погба намери Мбапе с дълъг пас зад гърба на защитата, а нападателят беше свален на границата на наказателното поле от Таляфико.

Левият бек на Аржентина получи жълт картон, а ударът от фаул на Погба беше много неточен.

Футболистите на Аржентина действаха с по-голяма агресия, а на моменти дори бяха груби, но след 20-ата минута устремът на французите понамаля и това започна да върши работа.

Въпреки всичко Меси и съотборниците му нямаха чисти положеиня на сметката си, като Аржентина срещаше големи проблеми да организира опасна атака.

Всичко отиваше към пасив за южноамериканците на почивката, когато четири минути преди прекъсването Анхел Ди Мария изравни с прекрасен изстрел. Халфът беше оставен непокрит на 27 метра от вратата и с бомбен шут с левия си крак прати топката неспасяемо в мрежата на Юго Лорис.

Веднага след изпълнението се появи информация, че ударът на Ди Мария е бил със скорост 116 км/ч. От Opta пък изчислиха, че попадението е от най-далечната дистанция дотук на световното.

Голът на Ди Мария падна в много важен момент и срина цялата стратегия на френския отбор. Футболистите на Дидие Дешан вече не действаха с такова самочувствие, а след почивката излязоха притеснени.

От другата страна Хорхе Сампаоли направи промяна, пускайки Федерико Фасио вместо Маркос Рохо, който имаше и жълт картон.

Аржентина заигра още по-агресивно и само три минути след подновяването на играта излезе напред в резултата.

След статично положение защитата на "петлите" не се справи и не изчисти, а топката попадна в Меси. Той се завъртя около оста си и стреля с левия крак, а топката се отклони в Габриел Меркадо и влетя в мрежата за втори път – 1:2.

Попадението беше записано на десния защитник, а на сметката на Меси асистенция. С това си постижение №10 на Аржентина стана първият играч, който записва асистенция на последните четири световни първенства.

Въпреки че вече изоставаше в резултата френският състав не се предаде и отново тръгна в атака. "Петлите" се пренесоха мигновено в половината на Аржентина и опитаха действат като през първата част.

Франция започна да пресира още в полето на южноамериканците и да печели топката по-рано. Масираното присъствие на играчи в тъмносиньо свърши работа в 57-ата минута, когато резултатът отново беше изравнен.

След пробив на левия бек Люка Ернандес и центриране, топката стигна до другия фланг, където на границата на наказателното поле беше десният защитник Павар.

Той намери топката от въздуха и с прекрасен удар не остави никакви шансове на Армани, изравнявайки резултата.

Попадението подейства съживяващо на френските футболисти, които отново започнаха да доминират на терена. В рамките само на няколко минути "петлите" показаха убийствената си ефективност, с която нанесоха решаващ удар в мача.

В 64-ата минута Мбапе след индивидуален пробив стреля силно с левия крак и промуши топката под плонжа на вратаря Арманди.

Нападателят ознаменува прекрасната си игра през първото полувреме, когато беше с основната на всички по-интересно пред вратата на Аржентина.

Четири минути след гола си Мбапе се разписа втори път, този път след контраатака по образец. Само за 11 секунди френските играчи придвижиха топката от вратаря Лорис до Мбапе, който завърши с точен удар – 4:2.

Топката мина последователно през Канте, Гризман, Матюиди и Жиру, а последния изведе Мбапе в прекрасна позиция.

Мбапе се превърна и в първият играч в тийнейджърска възраст от Майкъл Оуен през 1998 г., който вкарва повече от един гол на световни финали. Дотук 19-годишният нападател на Франция вече е с три на световното. Двата му гола в един мач пък го наредиха до Пеле. Кралят на футбола е последният тийнейджър, който вкарва два пъти в един мач, правейки го на световното в Швеция през 1958 г.

До края аржентинците опитаха всичко, като на терена се появиха Серхио Агуеро и Максимилиано Меса. Звездата Меси пък сам си изработи едно от най-чистите положения, но стреля прекалено слабо с десния крак.

Драматичните моменти обаче не бяха свършили и в добавеното време аржентинците вкараха трети гол. Негов автор стана Агуеро, който се разписа след центриране на Меси.

Нападателят изскочи от дълбочина зад Павар и се разписа с глава, връщайки интригата.

Французите завършиха с едва 41% притежание на топката и 81% точност на подаванията, но показаха много ефективна игра в предни позиции. Те отправиха девет удара, от които четири бяха точни и в крайна сметка се превърнаха в голове.

Футболистите на Дидие Дешан пробягаха с един километър повече от аржентинците – 97 срещу 96. Също така "петлите" отнеха 36 пъти топката срещу 28 за съперниците им.

На четвъртфиналите Франция ще срещне победителя от мача между Уругвай и Португалия, който е по-късно тази вечер.

Дневник