С два шедьовъра Единсон Кавани класира Уругвай на четвъртфинал на световното първенство. Нападателят поведе своите за победата с 2:1 над Португалия с две прекрасни изпълнения.

Още в седмата минута Матадора изведе урусите напред, но в началото на втората част Португалия изравни чрез Пепе. В 62-ата минута нов красив гол на Кавани се оказа достатъчен, за да може южноамериканците да продължат напред.

Уругвай стига четвъртфиналите за пръв път от 2010 г., когато беше четвърти, и общо за седми в историята си. Преди четири години урусите отпаднаха на осминафинал след 0:2 от Колумбия. Отборът вече има четири поредни победи от началото на турнира, като за последно това се е случвало през 1930 г., когато Уругвай стана и световен шампион.

На 6 юли Уругвай ще срещне Франция в Нижни Новгород.

Португалия пък отново не успя да стигне далеч. Европейските шампиони отпадат на осминафинал за втори път след 2010 г., а преди четири години не успяха дори да прескочат групата. Най-доброто представяне на португалците през 21 век е четвъртото място в Германия през 2006 г.

Двубоят на стадион "Фищ" беше агресивен и на много високи обороти. Съдията Карлос Рамос от Мексико обаче пусна малко по-свободна игра и 44 873 зрители на трибуните видяха само един жълт картон на Роналдо за протест.

От самото начало португалският отбор опита да наложи надмощие и да контролира мача. Европейците държаха повече топката и се настаниха в половината на Уругвай, а Роналдо не чакаше дълго преди да отправи първи удар към вратата на Фернандо Муслера.

Урусите обаче отговориха много бързо и се видя, че ще разчитат на контраатаки и много скорост в предни позиции. Кавани организира контра в седмата минута и намери с пас на лявото крило Суарес, след което веднага се насочи към наказателното поле.

Суарес излъга един защитник и с прекрасно центриране намери Кавани, който се беше пласирал зад гърба на левия бек Герейро. За тарана не беше никакъв проблем да намери топката на скорост и неспасяемо я прати с глава в мрежата – 1:0.


Португалия можеше много бързо да се върне в двубоя, но Жозе Фонте стреля неточно с глава.

В следващите минути Уругвай се прибра в своята половина, но действаше отлично. Всички в небесносиньо помагаха в защита, а освен това се бяха построили по перфектен начин и не оставяха никакви пространства за португалците. В голяма част от случаите европейските шампиони трябваше да си подават топката по ширината на терена.

Дори включванията в защита на крайните бранители Герейро и Перейра не носеха нищо за Португалия. Роналдо също остана изолиран и се връщаше дълбоко, з да играе с топката. Когато пък се налагаше дори Суарес и Кавани се прибираха в защита и помагаха в отнемането на топката.

Пред Суарес се откриха две добри възможности да удвои прединната на Уругвай, но той не беше точен и при двата. За сметка на това Португалия така и не успя да застраши по-сериозно Муслера. Всичко в предни позиции се свързваше с Роналдо, но в 32-ата минута звездата на Португалия стреля право в стената от пряк свободен удар.


Нападателят на европейските шампиони беше много зорко пазен от Хосе Мария Хименес и Диего Годин. Те не му позволиха нито веднъж да играе с топката в наказателното поле.

Силно се представи и десният бранител Мартин Касерес, който се справи с всички пробиви в зоната си.

След почивката Португалия започна много по-активно и с повече хъс в действията си. Европейските шампиони вече не играеха мудно и разликата веднага се усети.

Европейският тим не успя да стигне до чисто голово положение, но няколко пъти внесе смут в действията на уругвайската защита. Това вкрайна сметка сработи в 55-ата минута, когато португалците изравниха.

Герейро центрира от корнер, а оставеният непокрит Пепе реализира с глава.


Двойката защитници на Уругвай Годин и Хименес внимаваше за Роналдо, а Пепе се възползва и намери пространство зад гърба на капитана на Португалия.

Попадението на Пепе сложи край на серията на Уругвай без допуснат гол. За последно урусите бяха получили през ноември 2017 г. срещу Австрия и в продължение на 597 минути пазеха чиста мрежа.

Равенството на стадион "Фищ" се задържа само седем минути, след като Уругвай много бързо се върна начело. Нова мълниеносна контраатака на южноамериканците завърши с феноменално изпълнение на Кавани.


Пепе не се намеси добре в центъра на терена, Бентанкур пое и намери веднага Кавани на границата на наказателното поле. Нападателят без да се бави стреля още с първото си докосване и с красив фалцов удар преодоля Руй Патрисио за втори път.

Подобно и на първата част обаче играта на Португалия се изгуби и стана много еднообразна. Футболистите в бяло захождаха по крилата и търсеха центрирания, но те или бяха неточни, или не носеха никаква опасност.

Налагаше се Роналдо да се нагърбва и да прави всичко в предни позиции, но далеч от вратата капитанът на португалците не беше никаква заплаха. Когато пък си освобождаваше сам пространство за далечни удари, Роналдо беше много добре пазен и блокиран от халфа Лукас Торейра.

Четвърт час преди края Уругвай понесе голям удар, след като Кавани напусна заради контузия. Авторът и на двата гола показа с жест, че става въпрос за мускулен проблем и не успя да продължи.

До края на мача логично се игра пред вратата на Муслера. Роналдо продължи да се мъчи и да дава всичко от себе, но само неговите усилия не стигнаха на португалците да вкарат втори гол.

В четвъртата минута на добавеното време Португалия можеше да изравни, но Муслера изби в корнер. След него се стигна и до разбъркване, но уругвайците издържаха.

Дневник