Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел получи наказание от три позиции на стартовата решетка за Гран при на Австрия. Пилотът на "Ферари" се класира трети в квалификацията зад Валтери Ботас и Люис Хамилтън с "Мерцедес", оставайки на три десети от финландеца.

Около два часа след квалификацията обаче комисарите решиха да накажат германеца заради блокиране на Карлос Сайнц. Това се случи в последните секунди на втората част на квалификацията, докато пилотът на "Рено" беше в бърза обиколка.

Оказа се, че Фетел не е видял в огледалата си Сайнц, а също така не е получил и информация по радиото от екипа си.

"Определено не съм имал намерение да го блокирам или да му разваля обиколката. Видях го единствено, когато се изравни с мен, така че мога само да му се извиня", каза Фетел след сесията.

Сайнц обясни, че не вини германеца за случилото се. Това не попречи на пилота на "Рено" да участва в третата част и да стартира от девета позиция, пред съотборника си Нико Хюлкенберг.

"Случвало се е и на мен, получавал съм наказания. Просто понякога вината не е на пилота, защото състезателният инженер не ти казва по радиото, че има кола в бърза обиколка", обясни испанският пилот.

Наказанието на Фетел означава, че от трета позиция ще стартира Кими Райконен, а до него на втора редица ще е Макс Верстапен. От пето място ще потегли Ромен Грожан, а германецът ще е шести. Останалите в топ 10 са Даниел Рикардо, Кевин Магнусен, Сайнц и Хюлкенберг.

Освен преместването назад на решетката Фетел получава и една наказателна точка в своя суперлиценз.

Фетел има три победи от началотона сезона и се намира на второ място в класирането на 14 точки зад шампиона Люис Хамилтън. В последния старт във Франция преди седмица германецът се удари в първия завой с Ботас. Тогава той влезе в бокса и трябваше да си пробива път в колоната, стигайки до пето място накрая.

Състезанието за Гран при на Австрия е в неделя от 16.10 часа.

Дневник