След резултатните и интересни мачове в първия ден от преките елиминации на световното първенство на сцената излизат и отборите на Испания и Хърватия. Двата тима, които предварително бяха сочени сред фаворитите да стигнат далеч обаче имат тежки задачи. Испанците се изправят срещу вдъхновения домакин Русия от 17 часа, докато Хърватия среща коравия отбор на Дания в 21 ч.

В Москва на "Лужники" Русия ще брани честта си срещу световния шампион от 2010 г. Сборная ще получи подкрепата на феновете по трибуните, като се очаква 95% от присъстващите на стадиона да са именно запалянковци на домакините.

След две победи в първите си два мача Русия изпусна малко инерцията и загуби тежко с 0:3 от Уругвай. Затова треньорът Станислав Черчесов определи предстоящия двубой с Испания на живот и смърт за тима му.

"Не говорим за напрежение, а за отговорност. Тези 80 хиляди души на трибуните ще ни подкрепят, но те изискват и победа. Знаем, че при грешка си заминаваме вкъщи", каза Черчесов.

Двата тима се срещнаха и през ноември в контрола, която завърши 3:3. Според Черчесов обаче сега мачът ще е много различен. Освен това Русия има и да си връща, след като загуби от Испания с 0:3 на полуфиналите на Евро 2008.


"Фурия роха" не впечатли дотук в турнира, като показа проблясъци срещу Португалия, но след това имаше проблеми с аутсайдерите Иран и Мароко. Въпреки това временният треньор Фернандо Йеро е уверен, че играчите му могат да стигнат далеч.

"Срещаме много силен отбор, те вече записват най-доброто си представяне на световно, а и са домакини. Аз обаче разполагам с играчи, които във всеки момент могат да направят разликата", каза Йеро.

Според специалиста мачът ще се реши от детайлите и Испания има всички аргументи да се класира на четвъртфиналите.

В другия двубой Хърватия влиза като фаворит след трите си победи в групите, но Дания не мисли да се предава лесно. "Шахматистите" дадоха почивка на всичките си основни играчи в срещата с Исландия и сега селекционерът Златко Далич ще може да разчита на свеж отбор.

Хърватия отбеляза седем гола и получи само един, но плеймейкърът Лука Модрич предупреди, че това няма да доведе до отпускане.


"Това достигане на осминафинал значи много за нас, след като преди отпадахме в групите. Мечтая да повторим успехите на поколението от 1998 г., когато те станаха трети", каза Модрич.

Халфът, който е считан за основният двигател на отбора предупреди съотборниците си, че ги чака тежък мач. Хърватите вече срещнаха Исландия, който има подобен стил на Дания. Според Модрич обаче "червения динамит" е още по-силен отбор.

Датчаните се откроиха като състав, който трудно бележи, но и трудно допуска попадения в мрежата си. "Червения динамит" се класира напред след минимална победа над Перу и равенства срещу Австралия (1:1) и Франция (0:0). За последно Дания беше на осминафинал преди 16 години в Япония и Южна Корея, когато загуби от Англия.

До четвъртфинал пък тимът е достигал само веднъж – през 1998 г., когато загуби драматично с 2:3 от бъдещия финалист Бразилия.

Селекционерът Оге Харейде обяви, че тимът му ще вземе за вдъхновения състава от 1986 г., който записа три победи в групите и след това отпадна на осминафинал от Испания. Именно този тим обаче беше в основната на шампионския отбор от Евро 92.

"Хърватия е отбор съставен от много класни играчи. Те са във водещи отбори в света, но ние имаме дух, колектив и много желание. Ще се борим и знаем как да продължим напред", каза Харейде.

Дневник