акс Верстапен спечели състезанието за Гран при на Австрия, девети кръг от сезона във Формула 1. Младият холандски пилот триумфира на домашната писта на отбора си "Ред бул" след отлично каране.

Той триумфира пред пилотите на "Ферари" Кими Райконен и Себастиан Фетел.

Победата е четвърта в кариерата на Верстапен във Формула 1 и първа за него през сезона.

Състезанието се оказа пълен провал за "Мерцедес". Двамата пилоти на "Сребърните стрели" Валтери Ботас и Люис Хамилтън, които стартираха от първа редица, не завършиха.

Надпреварата на "Ред бул ринг" се разви много драматично и беше интересна през цялата дистанция. Още от началото Валтерби Ботас потегли слабо и загуби първата си позиция, а Хамилтън поведе пред Верстапен и Райконен.

Първото отпадане в състезанието пък беше на Нико Хюлкенберг, който имаше повреда в двигателя. В 14-ата обиколка надпреварата напусна и Ботас заради счупена скоростна кутия.

До тази част от състезанието Хамилтън беше с отличено темпо и поради тази причина от отбора му решиха да не влиза в бокса при излизането на виртуална кола за сигурност. Всички останали обаче смениха гуми, а британецът остана на трасето.

Това се оказа грешка и в 26-ата обиколка Хамилтън смени гуми, излизайки между двамата пилоти на "Ферари". От тима на "Мерцедес" съобщиха на пилота си, че са допуснали грешка при изчисленията, което допълнително ядоса британеца. Той нямаше темпото да спори с останалите, а за капак беше изпреварен от Фетел.

Ситуацията стана много драматична в 64-ата обиколка, когато двигателят на Хамилтън не издържа. Той съобщи по радиото, че губи мощност и спря, записвайки първо отпадане от Испания 2016 г. Британецът прекъсна серия от 33 поредни състезания с влизания в точките.

Напред Верстапен нямаше никакви проблеми да пресече финала пръв, а зад него финишираха двамата пилоти на "Ферари".

Третото място на Фетел се оказа достатъчно да може той да си върне първата позиция в шампионата. Германецът има 146 точки, а Хамилтън с една по-малко. Райконен излезе трети със 101.

Следващият старт е след седмица, когато предстои Гран при на Великобритания.

Дневник