Домакинът на световното първенство Русия се класира на четвъртфинал след победа с дузпи над Испания. Сборная надигра световните шампиони, въпреки че в редовното време мачът завърши 1:1. При дузпите Смолов, Игнашевич, Головин и Черишев бяха точни за Русия, докато Коке и Яго Аспас пропуснаха за "Фурия роха".

Така на 7 юли отборът ще срещне победителя от срещата между Хърватия и Дания. Четвъртфиналният сблъсък е на 7 юли на стадион "Фищ" в Сочи.

Испания излезе без ветерана Иниеста в стартовия състав, който беше заменен от Марко Асенсио. Коке също се върна сред титулярите, а Начо замени Даниел Карвахал като десен защитник.

Русия заложи на изпитания си състав, като игра с наситена средна линия и петима футболисти в отбрана, които да спират бързите играчи на "Фурия роха".

Преди почивката очаквано Испания контролираше двубоя, имаше притежание на топката над 70% от времето, но така и не намираше пролука пред наказателното поле на Акинфеев.

Първата по-сериозна опасност беше в 12-ата минута, когато Испания излезе напред в резултата. Марко Асенсио центрира от фаул, а след сблъсък между Серхио Рамос и Сергей Игнашевич топката влетя в мрежата.

Едва след повторение се видя, че защитникът на Сборная играе последен с топката и попадението беше записано като автогол.

По този начин Игнашевич стана най-възрастният играч, който си вкарва автогол на световни първенство. Русия пък е едва вторият отбор, който си вкарва два автогол на един шампионат след България през 1966 г.

Дори и ранният гол не принуди Русия да се отвори и да остави празни пространства за испанските футболисти. Играчите на Станислав Черчесов продължиха да бъдат много организирани и отлично подредени в своята половина.

Четири минути преди почивката Сборная стигна до изравнителен гол, след като реферът Бьорн Кайперс отсъди дузпа за домакина. След корнер Дзюба игра с глава, а топката срещна високо вдигнатата ръка на Жерар Пике.

След почивката подходът на Руския отбор не се промени по никакъв начин. Черчесов подпреди футболистите си още по-близо едни до други. Двете линии на отбрана не оставяха никакви пространства в собствената си половина и това караше испанците да си подават по ширината на терена.

"Фурия роха" действаше бавно и без никаква изненада и дори влизането на Андрес Иниеста не успя да вкара някакви нови идеи.

Все пак пред ветерана се откри добър шанс, който беше създаден от него. Иниеста стреля мощно в 84-ата минута от около 25 метра, но вратарят Акинфеев се намеси отлично.

От 11-те метра таранът беше точен и отбеляза третия си гол на световното.

Русия пък имаше две добри възможности на контраатаки, но играчите в бяло не успяха да си взаимодействат добре. Резервата Смолов и Черишев действаха разконцентрирано в половината на Испания и не успяха да стигнат дори до удар.

В крайна сметка в редовните 90 минути нови голове не паднаха и така двубоят влезе в продължения.

В първото продължение Испания продължи да бъде по-активният отбор и стигна до два точни удара, но и двата с нищо не застрашиха Акинфеев. Първо Асенсио стреля много слабо с левия крак, а после Пике опита с глава.

Към края на първото продължение Фернандо Йеро заигра с двама нападатели, като рискува всичко и пусна Родриго Морено, който застана до Яго Аспас.

Именно нападателят раздвижи играта на тима си и се стигна до няколко опасности за Испания. В 114-ата минута Пике беше задържан в наказателното поле и "Фурия роха" поиска дузпа, но съдията Бьорн Кайперс се допита до видеоарбитрите и не отсъди нищо.

При първите четири дузпи грешки нямаше, след изпълненията на  Иниеста, Смолов, Пике и Игнашевич. При изпълнението на Смолов Де Хеа уцели ъгъла и дори докосна топката, но не успя да спре удара му. Ветеранът Игнашевич също стреля много хладнокръвно.

След това Коке пропусна третият изстрел за Испания. Халфът стреля слабо и не успя да насочи добре топката, а Акинфеев спаси.

Головин, Рамос и Черишев бяха точни и така дойде ред на решителна пета дузпа за Испания, която Яго Аспас пропусна. Резервата заложи на силата, но с левия си крак Акинфеев успя да избие и да прати отбора си напред.

Дневник