ърватия е четвъртият отбор, който се класира на четвъртфиналите на световното първенство след драматична победа с дузпи над Дания. Двубоят в Нижни Новгород беше много инфарктен и в редовното време завърши 1:1. При ударите от 11-те метра трима от Дания пропусна, докато Хърватия вкара три от изстрелите си и спечели с 3:2.

Големите герои за двата тима бяха вратарите Даниел Субашич и Каспер Шмайхел, които направиха голям мач.

Кристиян Ериксен пропусна първата дузпа, след като Субашич докосна топката и тя се отби в гредата. След него пропуск направи и Милан Бадел, но после Кяер и Крамарич бяха точни.

Последваха точни изпълнения на Михаел Крон-Дели и на Модрич, който този път се реваншира за пропуска си с удар в центъра. За Дания обаче сбърка Ласе Шоне, който избра десния ъгъл и Субашич отново спаси.

Драмата нямаше край, след като и Пиварич сгреши, каот Шмайхел хвана ъгъла му. Николай Йоргенсен също пропусна, след като стреля много слабо и Субашич спаси с крак. Последната дузпа беше вкарана от Иван Ракитич с хладнокръвно изпълнение.

Хърватия се класира за втори път в историята си на четвъртфинал, 20 години след най-силното си постижение на световни финали, когато беше трети на първенството във Франция.

На четвъртфинала на 7 юли в Сочи, "шахматистите" ще срещнат домакина Русия.

Двубоят в Нижни Новгород започна вихрено и още след изтичане на първата минута датчаните успяха да поведат. Дълго изпълнение на тъч доведе до панически действия в защитата на Хърватия.

Топката стигна до централния защитник Матиас Йоргенсен и той успя някак да я прокара в мрежата зад Даниел Субашич.

Попадението беше записано в 57-ата секунда, което го направи най-бързото на световното до този момент. Голът обаче не успя да подобри рекорда на Клинт Демпси от 2014 г., когато американецът се разписа в 29-ата секунда.

Хърватия обаче успя много бързо да отговори и в четвъртата минута изравни резултата. Марио Маднжукич се разписа, но и неговият гол не беше по-малко куриозен.

Защитник на Дания не успя да изчисти, уцелвайки съотборника си Андреас Критенсен в главата. От това се възползва Манджукич и от десетина метра нямаше никакъв проблем да се разпише.

След интересното начало на двубоя темпото малко спадна и двата тима заложиха на много битка в центъра на терена. Все пак по-интересни моменти не липсваха, но и вратарите се намесиха добре.

В 27-ата минута Брайтвайт стреля, но право в средата на вратата и Субашич се намеси. Десет минути по-късно Деян Ловрен беше близо до гол. Централният защитник на хърватите се извиси във въздуха, но ударът му премина край гредата.

Три минути преди почивката звездата на датчаните Ериксен пък удари греда.

През втората част противно на очакванията по-активният отбор беше този на Дания. Футболистите на "червения динамит" играеха по-опростено, задържаха топката по-малко и търсеха директния път към вратата на Хърватия.

Много сериозни проблеми имаше левият бек на "шахматистите" Иван Стринич, който постоянно трябваше да брани зоната си от пробивите на Юсуф Поулсен и Брайтвайт.

В продълженията по-активната игра на Дания продължи. Опитите на Хърватия се ограничаха с центрирания към Манджукич и Анте Ребич. Пред последния се откри добър шанс, но той не успя да се възползва.

В 105-ата минута треньорът на Хърватия Златко Далич се лиши от Манджукич заради умората и реши да уплътни средната линия на тима си.

Всичко отиваше към равенство в продълженията, когато Лука Модрич показа отново гения си. В 115-ата минута капитанът на Хърватия изведе Анте Ребич зад защитата, а той преодоля Каспер Шмайхел, но на два метра от вратата беше повален от Йоргенсен.

Въпреки претенциите и на двата тима съдията Нестор Питана показа само жълт картон на датския защитник и даде дузпа за Хърватия.

Модрич застана зад топката и стреля в долния ляв ъгъл на Шмайхел. Вратарят на Дания обаче прояви рефлекс и успя да спаси.

При дузпите нервите на хърватите се оказаха по-здрави въпреки геройски намеси и на двамата вратари. Даниел Субашич спаси ударите на Кристиан Ериксен, Ласе Шоне и Николай Йоргенсен.

Каспер Шмайхел отново беше на висота и отрази изстрелите на Милан Бадел и Йосип Пиварич. Той обаче нямаше шанс при изпълненията на Крамарич, Модрич и Ракитич, с което хърватският тим продължи напред.

Дневник