Има ли кой да свали Роджър Федерер от трона на "Уимбълдън" е основният въпрос преди началото на тазгодишната надпревара. Швейцарецът, който ще навърши 37 години след малко повече от месец, се устремява към рекордна девета титла в Лондон и 21-ва в Големия шлем.

След невероятното си завръщане на корта Маестрото успя да спечели три титли (два пъти Australian Open и веднъж "Уимбълдън"), като преди година напомни за най-добрите си дни. Този път обаче с повишени амбиции в Лондон стартират Рафаел Надал и Новак Джокович, който изглежда загърбил контузиите.

Ветеранът имаше и късмет при жребия, като попадна в тази част на схемата, където не е нито едно от другите големи имена. Първият съперник на швейцареца е Душан Лайович, с когото ще открият програмата на централния корт в 15 часа. Във втори кръг Маестрото евентуално може да срещне Лукаш Лацко, а в трети като потенциален съперник изглежда 32-ият поставен Леонардо Майер от Аржентина.

Най-сериозното препятствие в горната половината е Борна Чорич, с когото Федерер може да се срещне на осминафинал. Именно хърватинът детронира швейцарския ветеран на турнира в Хале.

Федерер не показва формата от 2017 г., но смята, че има сили отново да стигне далеч. "Трите месеца почивка бяха много полезни. Всичко сработи много добре и сега съм готов за началото на турнира. Първият мач винаги е като финал, защото не знаеш какво да очакваш", каза Маестрото.

Букмейкърите поставят като най-сериозен съперник на Федерер Новак Джокович. Сърбинът се завърна след контузия и дори игра финал в "Куинс", който загуби от Марин Чилич.

Неговите шансове се оценяват с коефициент 6.50, докато Рафаел Надал е с 8. Пред испанеца е дори миналогодишният финалист Марин Чилич (7.50).

Турнирът ще бъде лишен от едно от големите си имена, след като Анди Мъри се отказа от участие само 24 часа преди началото на надпреварата. Двукратният шампион обяви, че трябва да мисли за здравето си и да гледа общата картина, за да може да се върне по-силен.

Григор Димитров между очакванията и реалността

Жребият на "Уимбълдън" не беше толкова благосклонен към Григор Димитров, който започва участието си срещу Станислас Вавринка. Опитният швейцарец беше дълго извън кортовете и дотук има трудна година, но остава сред големите бойци в тура.

Бившият №3 в света има два четвъртфинала в Лондон, като тревата е най-неудобната му настилка. Димитров също не се намира в добра форма. След разочароващия сезон на клей българинът започна с големи надежди сезона на трева, но отпадна още във втория кръг на турнира в "Куинс" след тежко поражение за 65 минути срещу Новак Джокович.

Димитров има предимство срещу Вавринка, като спечели всеки един от последните четири двубоя помежду им. Те имат една среща на тревни кортове - в полуфиналите в "Куинс" през 2014 г., когато Димитров се наложи с категоричното 6:2, 6:4, а впоследствие вдигна трофея.

Победителят от седмия им двубой ще играе във втория кръг италианеца Томас Фабиано или индиеца Юки Бамбри. Първият поставен, който Димитров може да срещне, е голямата надежда на гръцкия тенис Стефанос Циципас в третия кръг.

Потенциални съперници на българина при достигане до осминафиналите са Джон Иснър и Пабло Кареньо Буста, а при евентуален четвъртфинал - миналогодишният финалист Марин Чилич, Милош Раонич и Лука Пуи. Това е втората четвърт на основната схема.

След полуфинала през 2014 г. Димитров няма толкова успешно представяне на "Уимбълдън", като през 2015 и 2016 г. отпадна в третия кръг, а преди година на осминафинал от Федерер.

Има ли сили Уилямс за нова титла

В дамската надпревара фаворит №1 за титлата няма, като прогнозите на специалистите се разделят между Серена Уилямс, Петра Квитова, както и шампионката от миналата година Гарбине Мугуруса.

Американката има седем титли в Лондон и макар че през септември ще навърши 37 години, има желание за още една купа. Уилямс се завърна на корта, след като роди, но напусна "Ролан Гарос" заради контузия. По нейните думи сега формата ѝ доста се е подобрила.

Носителката на 23 титли от Големия шлем Мартина Навратилова също смята, че Уилямс може да изненада всички, въпреки че е №138 в света. Американката започва в първи кръг срещу Аранча Рус, а във втори може да се изправи срещу Виктория Томова.

Първата ракета на България преодоля квалификациите и за пръв път влезе в основната схема на турнир от Големия шлем. Томова ще се изправи срещу чехкинята Тереза Смиткова, която влезе с "уайлд кард".

Според букмейкърите фаворит сред дамите е двукратната шампионка Петра Квитова. Чехкинята, която триумфира през 2011 и 2014 г., обаче записа ранни отпадания в последните три сезона. Все пак Квитова показа добра форма преди турнира, спечелвайки титлата в Еджбастън.

Останалите претендентки имат труден сезон дотук, което прави надпреварата непредсказуема. Победителката от миналата година Мугуруса спечели само една титла от миналото лято насам, докато Мария Шарапова се връща в Лондон след пауза от три години. Световната №1 Симона Халеп пък никога не е стигала по-напред от четвъртфинал на "Уимбълдън".

Дневник