Вратарят на Хърватия Даниел Субашич беше героят за своя тим в осминафиналния сблъсък с Дания. "Шахматистите" спечелиха с 3:2 след изпълнение на дузпи срещу датчаните като в редовното време мачът завърши 1:1. Субашич обаче влезе в историята, като отрази три от изстрелите на датските футболисти.

При всички наказателни удари топката попадаше в очертанията на вратите и имаше общо пет спасявания, след като Каспер Шмайхел се намеси два пъти. Субашич спаси изстрелите на Кристиан Ериксен, Ласе Шоне и Николай Йоргенсен. По този начин хърватинът се нареди до португалеца Рикардо Перейра, който също отрази три дузпи през 2006 г. срещу Англия.

На четвъртфинала преди 12 години Рикардо хвана ударите на Стивън Джерард, Франк Лампард и Джейми Карагър. Именно португалецът и Субашич са единствените с подобно постижение при изпълнение на дузпи на световни първенства.

Три спасявания от бялата точка направи и Шмайхел, но едното от тях – срещу Лука Модрич, беше в 115-ата минута на продълженията.

"Всички момчета са герои, всички се бореха и оставиха последната си капка енергия на полето. Мисля, че такива мачове каляват всеки отбор и показват какъв е характерът на един тим", каза след мача Субашич.

На четвъртфиналите Хърватия ще срещне домакина Русия.

Дневник