Треньорът по футбол Станимир Стоилов беше удостоен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев с най-високото държавно отличие в областта на спорта "Венец на победителя". Настоящият национален селекционер на Казахстан получи венеца по повод навършването на 50 години и приноса си към футбола.

"За мен е огромна чест да бъда сред елита на българските треньори. Аз се чувствам винаги отговорен за българския футбол", каза Стоилов и отчете приноса на спортното министерство за изграждането на много стадиони и игрища в последните години.

Стоилов започна треньорската си кариера в "Левски", където спечели шест трофея четири години. Той изведе тима до четвъртфинал в Купата на УЕФА и участие в групите на Шампионската лига. След това работи в "Литекс", националния отбор и "Ботев" (Пловдив) преди да поеме "Астана". В Казахстан Стоилов изведе отбора до четири поредни титли, купа и суперкупа, както и участие в групите на Шампионската лига и Лига Европа.

От началото на 2018 г. специалистът е начело на националния тим на Казахстан.

Специалистът обясни, че в последните години много случайни треньори са водили големите клубове.

"Не може случайни хора да водят, а доказани треньори да са пренебрегвани. Във футбола в крайна сметка гледат какво си постигнал, всичко друго са само празни приказки. Лошото е, че и ние не успяхме да се обединим", каза Стоилов.

Той загатна, че в "Левски" и ЦСКА могат да се преборят с "Лудогорец" стига да направят добра подготовка: "Винаги ролята на треньора е била важна". Според Стоилов обаче наставникът на "Левски" Делио Роси изглежда незаинтересован от името на клуба.

dnevnik.bg