Роджър Федерер започна с бърза победа участието си на "Уимбълдън" 6:3, 6:3, 6:4 срещу Душан Лайович за едва 79 минути. Швейцарецът се представи на много високо ниво от първия си мач и не допусна никакви спадове.

Федерер реализира осем аса и направи само една двойна грешка. Швейцарецът вкара 71% от първия си сервис и спечели 91% от точките разиграни при него. Той се представи много силно при играта на мрежата, където спечели 22 от всички 27 разигравания. Федерер реализира 35 уинъра при 16 непредизвикани грешки. При Лайович завършващите удари бяха едва 14, а грешките – 24.

"Щастлив съм, защото се представих добре от самото начало. Чувствам се като у дома тук, а това е много важно. Във всеки един от сетовете започнах с ранен пробив, което ми помогна да съм концентриран и да контролирам мача", каза Маестрото при началото на 20-ото си участие в Лондон.

Той обясни, че преди турнира е чувствал нервност.

"Усещането тук винаги е различно, но пред тази публика се преминава по-лесно през напрежението. Надявам се да поддържам това високо ниво и в следващите мачове. Хубаво беше, че и моите деца бяха на корта, за да ме гледат", добави Федерер.

Маестрото записа 92-а победа на кортовете в "Ол Инглънд клъб", където има едва 11 загуби от 1999 г. насам. Именно балансът му на "Уимбълдън" е най-добър на всички турнири от Големия шлем.

Двамата се срещнаха едва за втори път, при това отново на "Уимбълдън". Преди година Федерер отстрани Лайович във втори кръг, отново с победа в три сета – 7:6 (0), 6:3, 6:2. Сега Маестрото беше още по-убедителен.

Във втория кръг носителят на 20 титли от Големия шлем ще срещне от двойката Лукаш Лацко и Бенжамен Бонзи.

Първият сет продължи едва 20 минути, като Федерер потегли с летящ старт. Осемкратният шампион в Лондон реализира три пробива и беше много стабилен срещу 58-ия в света. Резултатът беше равен само до 1:1, но последва наказателна акция на Маестрото. Лайович спечели първият гейм в срещата, а после дойде серия от шест поредни за Федерер, който безпроблемно взе първата част.

В нея той беше безупречен – реализира един ас, беше 89% на първия си сервис и 67% при втори.

Във втората част Федерер поведе набързо с 3:0, като увеличи серията си от поредни геймове до девет. Той взе ранно предимство срещу Лайович и след това нямаше никакви проблеми просто да поддържа разликата със сърбина.

Лайович стигна само до това да вземе три от подаванията си след много оспорвани геймове, докато Федерер във втори пореден сет не даде нито точка за пробив на съперника си. Той увеличи много сериозно предимството си в статистически план, като реализира шест аса и повиши още спечелените точки на първия си сервис.

Маестрото затвори втория сет за 29 минути, като в него спечели 94% от точките на първи сервис и 56% на втори.

В последния трети сет Федерер започна с ранен пробив, което му позволи да го затвърди и да поведе с 2:0, след което нямаше никакви проблеми. Лайович взе четири гейма, но нямаше сили за нищо повече срещу поставения под №1 в Лондон.

В друг мач от първи кръг финалистът от миналата година Марин Чилич се нуждаеше само от 1.49 часа, за да се справи с японеца Йошихито Нишиока – 6:1, 6:4, 6:4.

Хърватинът нямаше никакви проблеми срещу №256 в света като показа най-доброто от играта си. Поставеният под №3 в Лондон завърши с 21 аса и четири двойни грешки. Той спечели 41 от 46 точки разиграни при първия му сервис. Освен това Чилич защити и петте точки за пробив, които даде на Нишиока.

В следващия кръг Чилич ще срещне победителя от мача между австралиеца Джейсън Къблър и аржентинеца Гуид Пея.

dnevnik.bg