Григор Димитров допусна тежка загуба още на старта на "Уимбълдън". Българинът отстъпи с 6:1, 6:7, (3), 6:7 (5), 4:6 срещу Стан Вавринка.

Това беше и първото отпадане на Димитров още в първия кръг на турнира след девет участия.

Шестият в схемата има за какво да съжалява след няколко пропуснати възможности. Той започна вихрено, като взе първите пет гейма в мача и спечели гръмко сета. По-късно Димитров имаше и преднина при 5:2 в третия сет, но допусна обрат.

За намиращия се на 224-ото място в света Вавринка това беше първа победа срещу играч от топ 10 на трева.

Българинът направи повече печеливши удари - 44 срещу 35, а двамата завършиха със сходен брой непредизвикани грешки - 31 срещу 30. Швейцарецът обаче се справи по-добре в решителните моменти.

Димитров изигра много добре първия сет, в който се възползва от колебанията на Вавринка. Българинът поведе с 5:0. Едва тогава съперникът му успя да вземе първи гейм, като спечели подаването си на нула. Веднага шестият в света улови възможността да приключи сета при свой сервис.

Вторият сет беше далеч по-оспорван. След серия бързи сервис-геймове швейцарецът проби пръв за 4:2. Димитров отговори мигновено и изравни за 4:4.

Последва нова размяна на бързи геймове, за да се стигне до момента, в който Вавринка стигна до два сетбола при 6:5 и 40:15 при начален удар на българина. Димитров успя да се защити и прати сета в тайбрек. Той започна с поредица минипробиви, но след 3:3 Вавринка спечели четири поредни точки и изравни резултата.

Въпреки неуспешния втори сет българинът започна силно в следващия и поведе с 3:0. По-късно той изпусна две възможности за втори пробив. Вместо това в момента, в който при 5:3 сервираше за спечелването на сета, Димитров изигра слаб гейм и беше пробит. Впоследствие швейцарецът изравни. При 6:5 българинът имаше две възможности за пробив и успех в сета, но ги изпусна.

Дойде ред на нов тайбрек, в който шестият в схемата поведе с 4:3 след минипробив и имаше отлична възможност. И този път обаче Вавринка направи обрат и се наложи със 7:5 точки.

В четвъртия сет Димитров изпусна възможности за пробиви във втория и четвъртия гейм. В решителните мигове швейцарецът нанесе удар и проби за 6:4, с което заслужи победата.

dnevnik.bg